În perioada 20-25 iulie 2022, la Sibiu, a avut loc faza națională a Olimpiadei Meșteșuguri artistice tradiționale, aflată la ediția a XXV-a. Evenimentul a fost organizat de Muzeul ASTRA și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, reunind 126 de elevi din toată țara, dornici să ducă mai departe meșteșuguri tradiționale precum: țesutul, cusutul, olăritul, pictura – inclusiv a icoanelor pe sticlă și pe lemn –, sculptura în lemn, încondeierea ouălor, confecționarea opincilor și multe altele.

Din partea școlilor din localitățile Jitia și Vintileasca, județul Vrancea, au participat șase elevi, pregătiți în cadrul atelierelor meșteșugărești săptămânale, organizate de doamnele Ștefănica Pantelimon și Stana Georgescu, membre ale Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române – Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV). Rezultatele echipei vrâncene au fost dintre cele mai îmbucurătoare, eleva Mihaela Cazan obținând premiul I la secțiunea de încondeiat ouă, eleva Teodora Stoian, premiul al II-lea la secțiunea de cusături, iar elevii Geani Marian Noapteș și Pantelimon Simona-Maria, premiul al II-lea la secțiunea de confecționat opinci.

SNFOR – ABV a sprijinit financiar elevii participanți, pentru ca toți cei șase membri ai echipei să aibă, în final, cazarea asigurată pe toată perioada concursului.