Muzeul Bisericesc Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, împreună cu Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, a organizat, în dimineața zilei de vineri, 8 decembrie 2023, un atelier de pictură, la care au participat elevii celor patru clase liceale. Orele de educație artistică s-au mutat în holul de la parterul muzeului amenajat în clădirea istorică a vechiului Seminar, edificată în prima jumătate a secolului al XIX-lea de ierarhul întemeietor al școlii teologice de la Buzău. Seminariștii s-au aflat, așadar, în locul unde au învățat peste 100 dintre generațiile anterioare de absolvenți: de la cele rămase în istorie și amintiri, până la cele ale actualilor profesori de discipline teologice, în mod deosebit.

Activitatea a fost coordonată de către dra prof. Georgiana-Diana Irimia, cadru didactic al Seminarului buzoian, cu aportul doamnelor muzeografe Alina Avram și Ecaterina Stroe, care au prezentat elevilor icoane vechi, înfățișând praznicul Nașterii Domnului sau pe unii dintre sfinții sărbătoriți în această perioadă a anului bisericesc, aflate în colecțiile de patrimoniu bisericesc local ale instituției culturale gazdă.

Atelierul de pictură a avut ca obiectiv oferirea de cunoștințe teoretice, prin intermediul unor filmulețe despre tehnicile și modalitățile de realizare a picturilor, în special a celor care respectă canoanele și erminiile ortodoxe. Au fost selectate drept suport pentru pictură atât sticla, cât și lemnul sau pânza, putând fi utilizate, în aceste cazuri, emulsia de ou sau culorile tempera, pe bază de apă.

Pentru ca modelele alese să fie reproduse cât mai fidel în icoanele lor, elevii vor continua pictura la clasă și în săptămânile următoare, iar la final, cele mai frumoase dintre lucrări vor fi expuse în holul Muzeul Bisericesc Eparhial, cu scopul de a fi admirate de vizitatori.

Muzeograf Alina Avram

Muzeul Bisericesc Eparhial din Buzău