În noaptea de luni spre marți, 11-12 decembrie 2023, cu prilejul pomenirii Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a poposit la Mănăstirea buzoiană Ciolanu. După slujba Privegherii, Ierarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie, precum și rânduiala călugăriei pentru un rasofor din obștea așezământului monastic.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit mai mulți ieromonahi, preoți și diaconi, între care s-au aflat: pr. Gegea Marian, vicar administrativ eparhial, pr. Ionuț Constantin, consilier eparhial, protos. Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu, și protos. Eftimie Burghiu, starețul Mănăstirii Bradu.

La eveniment au participat monahi și monahii din Eparhie, familia și cunoscuții rasoforului Porfirie Însurățelu, care, la momentul potrivit din cadrul Sfintei Liturghii, a fost tuns în monahism cu același nume primit la rasoforie. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de psalți de la paraclisul universitar „Sfânta Ecaterina” al Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre frumusețea slujbelor de Priveghere, obișnuite în mănăstiri, care au o semnificație aparte, și a oferit sfaturi despre cum trebuie să decurgă viața monahală în Biserică.

„Astăzi, deși ne aflăm la orele nopții, dar se apropie zorii zilei, cu toții am avut senzația că am trăit o zi de Paști, acum, în Postul Nașterii Domnului. Întru așteptarea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, am trăit în această noapte și pătimirile Sale, aducându-ne aminte de Vinerea Mare, dar și de Înviere, pentru că orice sărbătoare este o înviere a omului din moartea păcatului și o anticipare a învierii celei de obște, la reunirea sufletului cu trupul. Un moment important pe care l-am trăit cu toții este unul specific și unic pentru părintele Porfirie, pe care îl îndemnăm să fie ascultător față de stareț, totdeauna înțelegător și cu inimă de frate față de toți ceilalți părinți ai obștii monahale și să se încredințeze totdeauna Bunului Dumnezeu, cu toată ființa. Din acest moment, este necesară monahului, în primul rând, tăierea voii proprii; este cea mai grea lucrare pe care o poate împlini omul, în general, și monahul, în special, atunci când stă totdeauna sub ascultarea «celui mai mare», numit astfel pentru că poartă o mai mare răspundere în Sfânta Biserică, la orice nivel, de la stareț de mănăstire, până la patriarh și membrii Sfântului Sinod dintr-o Biserică autocefală. Dacă vom lucra cu toții în comuniune și ne vom ruga unii pentru alții, Dumnezeu ne va întări și ne va ajuta să ne purtăm crucea cu demnitate, întru smerenie și ascultare, până la capăt”, a spus Părintele Arhiepiscop Ciprian.

Monahul Porfirie Însurățelu s-a născut în comuna vrânceană Spulber, a absolvit Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală, unde, în prezent, urmează și cursurile de master, anul al II-lea, la programul „Istorie și tradiție creștină”. Ca viețuitor al Mănăstirii Ciolanu, i-a fost rânduită ascultarea de secretar.