Credincioşii Parohiei buzoiene Spătaru au primit, duminică, 21 decembrie 2014, binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Ierarhul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din localitate. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic misionar al eparhiei.

„Prin această Evanghelie a Duminicii dinaintea Naşterii Domnului, cu toţii suntem invitaţi să medităm la însemnătatea actului întrupării Fiului lui Dumnezeu în istorie, să ne întărim în credinţă, că El a fost Om adevărat şi Dumnezeu adevărat. Identitatea omenească I-a fost scoasă mai mult în evidenţă de Sfântul Evanghelist Matei, prin genealogia prezentată, iar identitatea dumnezeiască, de ceilalţi Evanghelişti, îndeosebi, de Sfântul Evanghelist Ioan. Ca istoric, Sfântul Evanghelist Luca a prezentat şi el o genealogie, dar merge de la Iisus până la Adam şi îl înfăţişează pe Adam ca fiu al lui Dumnezeu. Aşadar, Evanghelistul Luca merge ascendent până în zorii creaţiei şi Îl prezintă pe Mântuitorul Hristos drept fiu al lui Adam şi Fiu al lui Dumnezeu“, a explicat Înaltpreasfinţia Sa, în cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi.

Locaşul de cult a fost ridicat în perioada 1990-1999, fiind sfinţit pe 14 martie 1999. Din anul 2000, biserica a fost înfrumuseţată şi înzestrată cu cele necesare cultului, iar în vecinătate s-au construit o capelă şi o casă praznicală.

După încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat casa parohială.

Pentru activitatea desfăşurată în cei 14 ani de slujire în această comunitate, preotul paroh Marian Cristea a primit rangul de iconom.