Credincioșii Parohiei vrâncene Cotești au fost binecuvântați duminică, 26 mai 2024, de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, aflată sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, pr. paroh Sorin-Alexandru Panaitescu, pr. Andrei-Ionuț Stănilă, de la Parohia Budești, pr. Ovidiu-Florin Bordea, de la Parohia Goleștii de Sus, arhid. Daniel Dumitrică, secretar eparhial, și arhid. Laurențiu Manea.

În omilia rostită, Arhipăstorul locului a reliefat învățăturile desprinse din Evanghelia Duminicii a 4-a după Sfintele Paști (Ioan 5, 1-15), care ne relatează minunea vindecării de către Mântuitorul Iisus Hristos a slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda.

„Despre slăbănogul din Evanghelie nu ni se spune din ce motive a suferit timp de 38 de ani. Să se fi născut așa? Să fi fost mai în vârstă, iar boala să fi intervenit într-un anume moment al vieții sale? Nu știm, dar 38 de ani sunt, totuși, o viață de om. Cu toate acestea, el nu și-a pierdut credința și speranța în posibilitatea însănătoșirii, motiv pentru care a așteptat, îndelung-răbdător, minunea vindecării, iar așteptarea nu i-a fost zadarnică, deoarece Hristos Domnul, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, l-a cercetat cu iubire și milostivire. Întrucât nu se găsise nimeni căruia să-i fie milă de suferința lui, Dumnezeu Însuși S-a oferit să fie El Omul de care avea nevoie slăbănogul, căci Hristos este Dumnezeu adevărat și Om adevărat”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.