Credincioșii din Parohia buzoiană Podgoria au primit duminică, 17 februarie 2019, binecuvântarea Chiriarhului Buzăului și Vrancei. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte Pr. Cristian Asănache – protopop al Protoieriei Râmnicu Sărat, Pr. Mircea Panait – paroh al Parohiei Oratia, și Pr. Cătălin Nicolae Rotaru – paroh al Parohiei Podgoria.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a explicat semnificațiile fragmentului evanghelic din prima duminică a perioadei Triodului, care ne-a înfățișat Pilda vameșului și a fariseului (cf. Luca 18, 10-14).

„Să ne facem rugăciunea întru smerenie, întru evlavie, cu sinceritate, recunoscându-ne micimea sufletească, starea de păcătoșenie, de îmbolnăvire spirituală, însoțită de dorința de îndreptare, de însănătoșire, pe care nu o putem primi decât din partea Mântuitorului Iisus Hristos. […] Evanghelia de astăzi ne invită pe toți să fim oameni sinceri, să ne recunoaștem așa cum suntem și să-I cerem lui Dumnezeu ajutorul de a ne îndrepta, de a progresa în urcușul duhovnicesc spre întâlnirea cu Hristos”, a subliniat Arhiepiscopul Ciprian.

Lăcașul de cult din satul Podgoria a fost zidit între anii 1850-1856, de către evlavioșii creștini Ruxandra și Matei Tudorancea. În perioada 1957-1959, s-a realizat actuala pictură a bisericii, care a fost sfințită în data de 4 octombrie 1959, de către Episcopul Antim Angelescu al Buzăului.