Credincioșii vrânceni se pot ruga, începând de luni, 14 octombrie 2019, în Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani. După ce a fost pregătit pentru sfintele slujbe, lăcașul de închinare a fost binecuvântat cu aghiasmă de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, chiar în ziua hramului, ca urmare a finalizării unor lucrări exterioare și interioare, a dotării cu o catapeteasmă provizorie și cu obiectele de cult necesare.

La eveniment au participat peste 2000 de credincioși din oraș și din împrejurimi, alături de oficialități locale și județene.

După slujba de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas pentru ctitori și binefăcători. Din soborul slujitor au făcut parte părinți consilieri eparhiali, protopopi și alți preoți din Eparhie. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

„Frățiile voastre, cei care ați fost prezenți mai de dimineață, ați participat la slujba de sfințire mică; este deja primul pas spre târnosirea sau sfințirea mare a bisericii. Vă îndemn să păstrați untdelemnul în candelă și flacăra credinței aprinsă. Mai avem încă multe de împlinit, pentru a ne bucura deplin la slujba de târnosire a acestei biserici mărețe. Sunteți credincioși buni, iubitori de Dumnezeu, așa cum am avut prilejul să constat în multe împrejurări. Am convingerea că veți fi alături de părinții dumneavoastră spirituali și de mine, ca întâistătător al acestei Eparhii, și că ați înțeles că împreună putem face lucruri frumoase, spre slava lui Dumnezeu și spre a noastră mântuire”, a spus Ierarhul, în cuvântul de învățătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii.

În semn de apreciere pentru ajutorul acordat la construirea și înfrumusețarea Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, dar și a altor biserici din județ, Înaltpreasfinția Sa a oferit Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” (clasa a II-a) Dlui Cristi Valentin Misăilă – primarul municipiul Focșani, și Dlui Iulian Nica – primarul orașului Panciu. Totodată, Dl Marian Oprișan – președintele Consiliului Județean Vrancea, a primit din partea Chiriarhului locului Ordinul „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” (clasa I).

Zidirea Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani a început în anul 2002. Piatra de temelie a fost sfințită în 2004, de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, înconjurat de o mare parte a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Din 2005 și până în acest an, slujbele religioase au fost oficiate într-un paraclis de lemn și la demisolul lăcașului de cult.