Biserica militară cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” din municipiul Buzău, ce aparține Diviziei 2 Infanterie „Getica”, a fost sfințită duminică, 28 octombrie 2018, după 7 ani de la începerea lucrărilor de construcție. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Împreună cu un sobor de 13 preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit apoi Sfânta Liturghie, precum și un parastas pentru ctitorii lăcașului de închinare și pentru eroii militari buzoieni, trecuți la cele veșnice.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

La eveniment au participat oficialități militare și de stat, dar și sute de credincioși din oraș și împrejurimi.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a afirmat că omul nu reușește să facă nimic bun doar prin puterile proprii, ci totdeauna în cooperare cu Dumnezeu.

„Este ceea ce în limbaj teologic se numește «act sinergetic», de împreună-lucrare a omului cu Dumnezeu. Și biserica în care ne aflăm este o mărturie vie a acestei cooperări dintre om și Dumnezeu. Știm că noi suntem limitați și ne confruntăm cu tot felul de probleme, dar împreună cu Dumnezeu depășim obstacolele și realizăm ceea ce ne propunem, mai ales când este vorba de un lucru măreț, menit să dăinuiască și să fie de folos oamenilor”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa i-a conferit preotului militar al Garnizoanei Buzău, Alexandru Tudose, rangul onorific de iconom stavrofor, pentru întreaga activitate depusă. Totodată, cei care au sprijinit lucrările de înălțare și înfrumusețare a bisericii au primit distincții de vrednicie și icoane.

Lăcașul de cult a fost construit în stil maramureșean, din lemn, prin strădania preotului Alexandru Tudose și a Fundației „Biserica militară Pogorârea Duhului Sfânt”.

La realizarea edificiului bisericesc au contribuit, de asemenea, Consiliul Județean Buzău și SC General Stan Energo SRL. Un aport semnificativ a venit din partea Batalionului 47 Comunicații și Informatică, a Batalionului 200 Sprijin și a Batalionului 3 Geniu, prin implicarea directă a următorilor comandanți ai Garnizoanei Buzău: generalul Florian Pință, generalul Dan Ghica-Radu, generalul Visarion Neagoe, generalul Nicolae Ciucă, generalul Petrică-Lucian Foca și generalul Gheorghiță Vlad.