Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Buzău și-a sărbătorit vineri, 6 decembrie 2019, hramul. În ziua de prăznuire a ocrotitorului lăcașului de cult, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de slujitori, format din părinți consilieri eparhiali, protoierei și alți preoți. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa l-a prezentat credincioșilor pe părintele Vasile-Gabriel Gherghe, noul preot coslujitor la această parohie, care a îndeplinit, până în prezent, responsabilitatea de eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului”.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a evocat viața și virtuțile Sfântului Nicolae.

„Este un sfânt popular, datorită blândeții, smereniei, milosteniei și iubirii pe care el le-a arătat în toată viața lui, atât în copilărie, cât și la maturitate, când a devenit arhipăstor al turmei cuvântătoare a lui Dumnezeu din provincia Lichia, din Asia Mică. Iată cât de îmbucurător este să constatăm faptul că, an de an, copilașii frățiilor voastre au sentimente de admirație, de prețuire și de dragoste față de acest mare sfânt al Bisericii din secolul al IV-lea, pe care îl percep acum, în secolul al XXI-lea, ca și cum este prezent lângă ei. Aceasta se datorează, desigur, dumneavoastră, părinților și bunicilor, deoarece îi educați, încă din pruncie, în spiritul credinței și valorilor Bisericii noastre, care are rugători în ceruri atâția sfinți martiri, mărturisitori, ierarhi și cuvioși”, a subliniat Chiriarhul locului.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii sfântului lăcaș, mutați la Domnul. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

Sărbătoarea hramului a fost înfrumusețată de prezența mai multor elevi de la Școala Gimnazială nr. 7 din Buzău, îmbrăcați în costume populare, care au cântat colinde și au recitat poezii, primind daruri din partea parohiei.