Buzoienii au sărbătorit Marea Unire

Numeroşi buzoieni au participat, marţi, 1 decembrie 2015, la festivităţile prilejuite de Ziua Naţională a României, care s-au desfăşurat pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în faţa Prefecturii. Manifestările au început cu o slujbă de Te Deum, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

După slujba religioasă, s-au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Neamului şi au fost rostite alocuţiuni de către oficialităţile prezente.

Astăzi, suntem chemaţi să medităm cu foarte multă responsabilitate la ceea ce au făcut înaintaşii pentru noi, astfel încât să ne bucurăm de libertate, să avem demnitate ca popor român în faţa altor popoare şi, mai ales, să conştientizăm datoria de a transmite valorile naţionale şi spirituale creştine generaţiilor care vin după noi. De aceea, la astfel de popasuri duhovniceşti, toţi românii ar trebui să mediteze, în adâncul sufletului lor, cât de importante sunt unitatea, solidaritatea, armonia între fraţii de acelaşi sânge şi de aceeaşi credinţă. Să-i respectăm pe înaintaşi, cu străduinţa de a rămâne uniţi, de a ne feri de pericolul dezbinării. Aşa cum comenta un istoric român, această zi este un prilej binecuvântat ca disensiunile, divergenţele dintre oameni, indiferent cum le-ar argumenta din punct de vedere ideologic, politic, să înceteze. Pentru noi toţi ar trebui să bată o singură inimă şi să existe acelaşi ţel: păstrarea, conservarea şi apărarea valorilor naţionale, culturale şi spirituale ale românilor“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În finalul manifestărilor, a avut loc mult aşteptata paradă militară cu trupe şi tehnică de luptă. Peste 50 de mijloace tehnice şi aproximativ 700 de militari, aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, au defilat prin faţa miilor de buzoieni, veniţi să sărbătorească 97 de ani de la Marea Unire.