Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, joi, 16 februarie 2023, la Nehoiu, Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV) a marcat Ziua Națională a Lecturii printr-un eveniment intitulat Cartea – darul pe care îl deschizi iar și iar. Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”, Parohia „Sfântul Gheorghe” și Biblioteca „Alexandru Oproescu” din oraș, făcând parte din Proiectul educațional Ecouri literare de ieri și de azi pe meleaguri buzoiene.

Activitatea a debutat cu o evocare a operei poetului și medicului Vasile Voiculescu (1884-1963), pe care îl comemorăm anul acesta la împlinirea a 60 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Astfel, 8 elevi ai liceului din Nehoiu au adus în atenția publicului, format din elevi, profesori, membri ai comunității locale și alți invitați, momente din viața poetului buzoian, elemente esențiale din opera sa, realizând conexiuni atât cu operele altor scriitori din literatura română și universală, cât și cu texte scripturistice care au găsit ecou în opera celui considerat „poetul îngerilor”.

În partea a doua a evenimentului, publicul nehoian a avut bucuria întâlnirii cu scriitoarea Ana Căsuță, membră a SNFOR – ABV și autoare a volumului „Contează cu adevărat”. În preambulul prezentării cărții sale, doamna Ana Căsuță a vorbit tinerilor despre motivația privirii către zare, către cunoașterea de sine și despre relațiile cardinale care poziționează corect ființa umană. Elevilor le-au fost oferite sfaturi de viață care „contează cu adevărat”.

Cartea scriitoarei buzoiene a fost receptată de public ca un răspuns la nevoia de luminare a sufletelor, mai ales a celor ce însetează în deșertul îndoielii. Întâlnirea din ogorul științei cu „Mâna lui Dumnezeu” – despre care vorbește cartea – a devenit un îndemn spre lectură și o chemare către cunoaștere pentru tinerii liceeni.

La finalul activității, elevii, provocați de scriitoarea Ana Căsuță, au răspuns întrebărilor acesteia, iar unii dintre ei au primit cărți cu semnătura autoarei.

Prof. Neluța-Mirela Furtună

Președintele SNFOR – ABV