Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Muzeul Bisericesc Eparhial din municipiul Buzău a găzduit joi, 16 februarie 2023, o nouă întâlnire dedicată activităților catehetice. Evenimentul s-a intitulat Catehizarea tinerilor – cerințe, perspective, mijloace și metode moderne, fiind organizat de pr. Dan Necula – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, în contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și al „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”.

Întâlnirea a avut drept scop identificarea și stabilirea unor direcții ale activităților catehetice care să răspundă provocărilor actuale și să aducă o creștere a calității orei de cateheză.

În prima parte a întrunirii s-a făcut o analiză atentă, realistă și responsabilă a acțiunilor de anul precedent, precum proiectele catehetice Învierea Domnului – sărbătoarea vieții și a luminii și Hristos Se naște, slăviți-L!, respectiv Programul Serile catehetice din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. De asemenea, au fost prezentate concluziile Congresului Național Catehetic Hristos împărtășit copiilor, ediția a XV-a, dar și modelele de bună practică din alte centre catehetice din țară.

Pentru a răspunde provocărilor actuale și pentru a crește calitatea orei de cateheză, preacucernicii preoți au fost îndemnați ca în cadrul orei de catehizare să creeze o atmosferă relaxantă, fără îngrădirile tipice școlii, să organizeze activități tematice și interactive, activități de formare și informare, dialoguri duhovnicești care să trezească în fiecare copil sentimente vii și intense de pietate, de apropiere și de admirație față de Dumnezeu. Acest exercițiu cu caracter recreativ le oferă tinerilor oportunitatea de a descoperi adevărul, prin activități de investigare proprii, asimilându-l mai ușor și acceptându-l ca îndreptar de viață. În funcție de vârsta pe care o au și de interesul pe care îl manifestă față de aceste activități, se poate veni în întâmpinarea lor cu cercuri de pictură, desen și grafică, sculptură, folclor, teatru, literatură, muzică, poezie, informatică, concursuri, audiții și proiecție de film religios, oratorie, tenis, fotbal, volei, baschet.

În a doua parte a întâlnirii de lucru s-au menționat obiectivele care trebuie avute în vedere în anul 2023 și s-a stabilit calendarul proiectelor catehetice și educaționale, al excursiilor culturale și al taberelor pentru tineret. În acest sens, a fost analizat stadiul de implementare a Concursului Național Catehetic Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului, la nivelul celor șapte protopopiate, și a fost prezentat Programul catehetic Hristos Domnul – sprijinul bătrâneților mele, dedicat persoanelor vârstnice, care va fi derulat în perioada Postului Sfintelor Paști. Astfel, pe parcursul celor șapte săptămâni, consilierul de resort, împreună cu reprezentanții circumscripțiilor catehetice din protoierii, va lua parte la câte o activitate catehetică în diferite parohii. Acest program își propune susținerea unei cateheze pentru adulți, după un model familiar, prin care preotul delegat va transmite învățătura de credință ortodoxă, cu scopul formării religios-morale a credincioșilor, pentru a participa în mod conștient și informat la viața Bisericii.

Printre proiectele dezbătute s-a numărat și desfășurarea Concursului eparhial Tineri și vârstnici – punte între generații, în perioada 1 februarie – 1 mai 2023, la nivelul parohiilor și al unităților de învățământ de pe raza acestora. A fost prezentat și noul program de vizite pentru grupuri de elevi și tineri la Muzeul Bisericesc Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, care se va implementa în două etape (februarie – iunie 2023; septembrie – noiembrie 2023), propunându-și un număr de aproximativ 500 de vizitatori din întreaga Eparhie, de la școli gimnaziale și licee, alături de preoți și profesori însoțitori.

În ultima parte a întrevederii a fost subliniată latura catehetică a excursiilor culturale și a taberelor inițiate de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei anul trecut, stabilindu-se și liniile directoare ale itinerarului din anul curent. Totodată, s-au trasat sarcini privind inițierea unui nou proiect catehetic dedicat tinerilor, în perioada Postului Mare, și s-a prezentat hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind programul Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox (ITO 2023), eveniment care va avea loc la Timișoara, în intervalul 31 august – 3 septembrie.

În concluzie, întâlnirea a fost una fructuoasă, fiind evidențiată importanța actului catehetic în contextul zilelor noastre, care trebuie să se multiplice și să se diversifice, pentru a-i apropia mai mult pe copii și tineri de Hristos.

Pr. cons. Dan Necula

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul