Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, joi, 6 august 2020, de praznicul Schimbării la Față a Domnului, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, a fost așezat spre închinare veșmântul ce a acoperit un timp moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, în locul special amenajat la baza icoanei ocrotitoarei Moldovei, situată pe latura de miazănoapte a catapetesmei.

Veșmântul a fost solicitat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei încă din anul 2016, cererea fiind aprobată la începutul acestui an. Astfel, în data de 10 iulie 2020, o delegație formată din slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Buzău s-a deplasat la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde a primi veșmântul de la Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu un hrisov, prin care se atestă autenticitatea acestuia:

 „Teofan, prin harul lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, încredințăm prin prezentul document că acest veșmânt a acoperit pentru o perioadă de timp sfintele moaște ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Iași.

Am dăruit acest veșmânt Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, la solicitarea Înaltpreasfințitului Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Dat în Reședința Mitropolitană din Iași, în anul mântuirii 2020.

Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei”.

Moaștele Sfintei Parascheva de la Iași sunt păstrate aproape integral, acestea nefiind împărțite de la venirea în Moldova, în anul 1641, însă credincioșii ortodocși de pretutindeni se pot bucura de binecuvântarea cuvioasei prin închinarea la veșmintele sale. Aceste veșminte sunt ofe­rite ca mângâiere creștinilor din parohiile diferitelor regiuni ale țării, dar și unor biserici din străinătate, pentru a păstra vie credința orto­doxă și pentru ca poporul iubitor de Dumnezeu s-o aibă alături pe sfânta ocrotitoare a Moldovei. Ca binecuvântare și mângâiere, ca dar sau ca întărire în credință, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a început, după 1989, să ofere aceste veșminte anumitor biserici, se arată pe doxologia.ro.

Înveșmântarea moaștelor Sfintei Parascheva are loc în cinci perioade ale anului, după o ceremonie bine stabilită, la care par­ticipă doar câțiva dintre preoții slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iași. Pe toată durata desfășurării ritualului, biserica este în­chisă și nimeni din exterior nu are acces la acest eveniment deose­bit. Ritualul are loc seara, după terminarea programului religios în catedrală.

Ceremonialul înveșmântării Cuvioasei Parascheva începe prin cân­tarea troparului sfintei, după care toți preoții participanți se închină și sărută cinstitele moaște. Lângă racla Sfintei Parascheva, slujitorii catedralei aduc două mese special pregătite pentru acest moment, pe care sunt așezate sfintele moaște. Vechiul veșmânt este prins peste moaștele Cuvioasei Parascheva cu mai multe agrafe, care sunt înlă­turate acum, sfânta rămânând doar în vechiul acoperământ sigilat de domnul Vasile Lupu și Mitropolitul Varlaam al Moldovei, după care se așază noul veșmânt, potrivit doxologia.ro.

Alături de moaștele Sfinților Ierarhi Nectarie de la Eghina și Teodosie de la Mănăstirea Brazi, precum și ale Sfintei Cuvioase Mucenițe Anastasia Romana, veșmântul Sfintei Parascheva de la Iași îmbogățește tezaurul spiritual al Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, cuvioasa adăugându-se în rândul ocrotitorilor sfântului lăcaș.

Pr. Ionuț Constantin

Eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale din Buzău