Vineri, 24 martie 2023, în biserica Parohiei „Sfântul Ierarh Spiridon”, situată pe bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul Buzău, după oficierea Tainei Sfântului Maslu, s-a desfășurat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, o cateheză adresată adulților, care să reprezinte un model de bună practică pentru parohiile care doresc să realizeze în viitor astfel de activități.

Pr. Valeriu-Cristian Popoviciu – slujitor al lăcașului de cult buzoian, a susținut o cateheză prilejuită de sărbătoarea Bunei Vestiri, reliefând faptul că această zi este „începutul mântuirii noastre”. Ca structură, cateheza a avut următoarele momente și conținuturi: pregătirea aperceptivă, învățături despre căderea în păcat a primilor oameni și promisiunea unui Răscumpărător, anunțarea existenței unei Fecioare, prin proorociri, și nașterea ei în chip minunat, viețuirea Fecioarei Maria la templu și apoi încredințarea ei Dreptului Iosif, momentul Bunei Vestiri și explicarea răspunsului de acceptare: „Fie mie după cuvântul tău!” (Luca 1, 38), reprezentarea iconografică a praznicului, preacinstirea Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă și rolul ei de mijlocitoare pentru creștini în rugăciunile către Dumnezeu, recapitularea, asocierea, generalizarea și aplicarea.

La activitate au participat pr. Dan Necula – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, și pr. Nicolae Mușat – parohul bisericii „Sfântul Spiridon” din Buzău.

În încheiere, pr. cons. Dan Necula a apreciat pozitiv evenimentul și a subliniat că smerenia a fost cel mai mare dar duhovnicesc care a împodobit sufletul Sfintei Fecioare, pe lângă multe altele. Maica Domnului a acceptat în inima sa voința lui Dumnezeu de a Se întrupa, în vederea mântuirii noastre. De asemenea, și noi putem răspunde zilnic afirmativ chemării lui Dumnezeu, prin renunțarea la păcate și împodobirea sufletului cu virtuți, urmând exemplul Maicii Domnului, evidențiat în cadrul acestui mare praznic împărătesc.

Pr. Valeriu-Cristian Popoviciu

Parohia „Sf. Ier. Spiridon” – Buzău

Protoieria Buzău I