Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, sâmbătă, 25 martie 2023, în municipiul Buzău, s-a desfășurat a 13-a ediție națională a Marșului pentru viață, sub genericul „Viitorul este pro-viață”. Organizatorii locali ai acestui mare eveniment de susținere a vieții, cu o lungă tradiție în întreaga lume creștină, au fost, și în acest an, Fundația pentru copii „Sfântul Sava de la Buzău” și Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (SNFOR – ABV).

Marșul a reunit aproximativ 500 de buzoieni: tineri și bătrâni, copii și mame, preoți și enoriași ai parohiilor din oraș și din împrejurimi, care au pornit din Parcul Crâng și s-au deplasat pe bulevardele Nicolae Bălcescu și Unirii, cu o oprire la Catedrala Copiilor „Sfântul Mucenic Sava”. De aici, participanții au continuat traseul până la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”, unde au înălțat rugăciuni pentru ocrotirea mamelor, a copiilor și a poporului român.

La final, pr. prof. Mihail Milea, slujitor al Catedralei Copiilor și președinte al Fundației „Sfântul Sava de la Buzău”, a rostit un cuvânt despre semnificația sărbătorii Bunei Vestiri și legătura evenimentului biblic cu cel actual – un marș despre conștientizarea societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor încă nenăscuți și la necesitatea de a sprijini femeile care se confruntă cu greutăți în perioada sarcinii.

„Familia este prima celulă a societății, pe care a creat-o Dumnezeu și i-a dat acest mandat: «Creșteți și vă înmulțiți și umpleți pământul!» (Facerea 1, 28). Nașterea de prunci este o normalitate. Familia formată dintr-un bărbat și o femeie este, de asemenea, normalitate. Copilul reprezintă darul lui Dumnezeu pentru familie și nu noi decidem dacă acesta să se nască sau să nu se nască, pentru că dreptul asupra vieții îl are doar Dumnezeu, Cel Care a spus clar că uciderea este un mare păcat (Ieșirea 20, 13). Copilul trebuie lăsat să se nască, pentru a avea și el dreptul la viață. Atât eu, cât și dumneavoastră suntem astăzi aici pentru că mamele și tații noștri au hotărât, la vremea lor, să spună DA pentru viață”, a afirmat pr. Mihail Milea.