Joi, 9 noiembrie 2023, credincioșii buzoieni au venit în număr mare la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiu, pentru a-l cinsti pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, unul dintre ocrotitorii lăcașului de cult. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, închinându-se la racla cu un fragment din moaștele sfântului tămăduitor de boli, aflată în baldachinul din pronaosul Catedralei Arhiepiscopale încă din anul 2016.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa s-au rugat: pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Alin-Leontin Balica, pr. Valentin-Bogdan Ene, pr. Dragoș-Mihail Olteanu, pr. Ionuț Constantin și pr. Dan Necula, consilieri eparhiali, pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Marius-Daniel Ciobotă, protopop al Protoieriei Buzău II, pr. Ioan Hrițcu, de la Parohia Rușețu I, pr. Ionuț Mihalașcu, slujitorul comunității credincioșilor surzi din Buzău, pr. Sorin-Leonard Dinu și pr. Ionuț-Marian Băicuș, slujitori ai Catedralei „Înălțarea Domnului”.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Ciprian a reliefat aspectele deosebite din viața plină de sfințenie a ierarhului grec, trăitor în secolul trecut, față de care foarte mulți creștini ortodocși din toate neamurile au o foarte mare evlavie.

„Încă din viață sa pământească, Sfântul Ierarh Nectarie a început săvârșirea minunilor, mai ales prin tămăduirea bolilor celor din jur. Există foarte multe mărturii despre aceste minuni, și din vremea aceea, însă și după ce au fost descoperite sfintele sale moaște, în anul 1953. El a trecut la Domnul în data de 8 noiembrie 1920, la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dar Sinodul Patriarhiei Ecumenice, în anul 1961, a hotărât ca data pomenirii sale să fie stabilită în următoarea zi, 9 noiembrie. Putem spune că Sfântul Nectarie este un sfânt contemporan nouă. Nu l-am cunoscut cât a trăit, dar, iată, îl cunoaștem din împrejurările concrete ale vieții, atunci când el intervine, chiar la propriu, în viața noastră. Să cinstim așa cum se cuvine pe toți sfinții Bisericii și să mergem la întâlnirea cu ei în zilele lor de sărbătoare, așa cum ați procedat frățiile voastre astăzi; deși este o zi de lucru în timpul săptămânii, pentru noi, credincioșii ortodocși de pretutindeni, este o zi de mare sărbătoare, în care îl cinstim pe Sfântul Nectarie, în rugăciuni și cântări bisericești”, a precizat Chiriarhul locului.

Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Andrei Fundulea a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” din Buzău. De asemenea, pr. Ionuț Mihalașcu a fost hirotesit iconom stavrofor.