Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului din anul 2022, la nivelul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a avut loc o nouă ediție a concursului catehetic dedicat Preasfintei Fecioare Maria. Competiția a fost organizată de Sectorul Cultural-educațional al Eparhiei, prin Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, fiind intitulată Maica Domnului, rugătoarea noastră, în contextul „Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”.

Vineri, 12 august, la Ceainăria Culturală din municipiul Buzău, cele șapte echipe înscrise în concurs – fiecare reprezentând câte o protoierie – au susținut probele competiției, în prezența părintelui consilier Dragoș-Mihail Olteanu, de la Sectorul Cultural-educațional, a părintelui inspector Dan Necula, de la Biroul Catehizare, învățământ și activități cu tineretul, și a membrilor comisiei de evaluare. Toți participanții au fost îmbrăcați în costume populare specifice zonei de proveniență, din componența echipelor făcând parte câte cinci elevi din clasele V-VIII.

Concursul a avut patru secțiuni: literară, care a constat în recitarea unei poezii, a unei compuneri sau a unei scrisori către Maica Domnului, creație proprie; artistică, ce a presupus realizarea unei icoane a Sfintei Fecioare Maria, expusă în cadrul evenimentului; de interpretare a maximum două cântări în cinstea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu; învățătura despre Maica Domnului, în cadrul căreia concurenții au avut de răspuns la 10 întrebări.

Departajarea echipelor, conform unor criterii dinainte stabilite, a fost realizată, la secțiunea literară, de dl Ionuț-Romeo Sandu, la secțiunea artistică, de dl Dragoș Popa, amândoi inspectori eparhiali în cadrul Biroului Cultură și Patrimoniu bisericesc al Sectorului Cultural-educațional, iar la secțiunea interpretare, de pr. prof. Gianin-Cristian Oprea, de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău.

În urma jurizării, au fost stabiliți următorii câștigători: premiul I – grupul catehetic al Protoieriei Râmnicu Sărat; premiul al II-lea – grupul catehetic al Protoieriei Buzău I; premiul al III-lea – grupul catehetic al Protoieriei Focșani I; mențiunea I – grupul catehetic al Protoieriei Buzău II; mențiunea a II-a – grupul catehetic al Protoieriei Panciu; mențiunea a III-a – grupul catehetic al Protoieriei Pătârlagele; mențiunea a IV-a – grupul catehetic al Protoieriei Focșani II.

Toți membrii grupurilor catehetice participante, atât elevii, cât și coordonatorii lor, preoți și profesori, au primit din partea Centrului Eparhial, pe lângă diplomele cu locul obținut, icoane ale Maicii Domnului, cărțile religioase „Noul Testament cu Psalmii” (format mare), „Istorisiri din Sfintele Scripturi – pentru părinți și copii” și „Povestiri din Vechiul și Noul Testament”, precum și metanii.