Duminica a 9-a după Rusalii a reprezentat un important popas duhovnicesc pentru credincioșii veniți la Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de opt preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În predica adresată celor prezenți, Chiriarhul locului a reliefat învățăturile desprinse din fragmentul evanghelic duminical (Matei 14, 22-34), care ne înfățișează umblarea pe mare a Mântuitorului Iisus Hristos și potolirea furtunii.

„După săturarea mulțimilor în chip minunat, Iisus «i-a silit» pe ucenici să intre în corabie, adică i-a obligat să plece pe mare fără El, lucru pe care nu-L mai făcuse până atunci, de unde tragem concluzia că Mântuitorul era oarecum supărat pe ei, întrucât – așa cum notează Sfântul Evanghelist Marcu – aceștia «nu pricepuseră minunea cu înmulțirea pâinilor», iar aceasta se datora faptului că «inima lor era împietrită» (Marcu 6, 52). De aceea, retrăgându-Se pe munte pentru rugăciune, Și-a propus să săvârșească încă o minune, special pentru ei, cu gândul de a-i încredința că El este cu adevărat Dumnezeu. Cât privește capacitatea de a înțelege tainele lui Dumnezeu, Apostolii se prezentau deficitari chiar și atunci când Iisus le explica; acum vedeau minunea, iar în clipa următoare o treceau cu vederea, judecând și acționând după aceeași logică nicodimică ce nu putea accepta miracolul. Nu izbuteau să intre în logica divină a minunilor săvârșite de Mântuitorul Hristos, chiar dacă săturarea mulțimilor cu cele cinci pâini și doi pești le era încă proaspătă în memorie. Ei înșiși împărțiseră pâinile și văzuseră cum acestea se înmulțeau în mâinile lor și, totuși, nu s-au manifestat ca niște oameni convinși, în adâncul sufletului, de puterea și identitatea dumnezeiască a lui Iisus. Din acest motiv, Mântuitorul a hotărât să le ofere încă o minune, umblând pe mare ca pe uscat, pentru a-i determina să-L mărturisească deplin convinși: «Cu adevărat Tu ești Fiul lui Dumnezeu!» (Matei 14, 33), a spus Ierarhul.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul Nicolae-Gabriel Bercaru, absolvent de Teologie Pastorală și dirijor al Corului Psaltic „Sfântul Roman Melodul”, pe seama Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău.