Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în perioada 25-31 iulie 2022, la Parohia Valea Teancului – Zorești, Protoieria Buzău I, a avut loc proiectul intitulat O săptămână la țară. Școală de vară, sub coordonarea preotului paroh Iulian-Cătălin Ioniță.

Aflat la a doua ediție, proiectul a propus celor 20 de copii din municipiul Buzău și din comuna Vernești, cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani, petrecerea câtorva zile în natură, dar și reconectarea participanților cu biserica satului sau cu mănăstirile din zonă.

În prima zi, luni, 25 iulie, participanții s-au întâlnit la biserica din satul Zorești, pregătindu-se pentru noua lor aventură. După adresarea unei rugăciuni către Dumnezeu, pentru ajutor și ocrotire, și după o scurtă prezentare a temei biblice a zilei („Cain – lucrător al pământului”), aceștia au plecat către podgoriile din dealurile terasate ale Zoreștilor, unde un viticultor cu experiență le-a împărtășit din tainele cultivării viței de vie. A urmat vizita la o grădină de legume, unde copiii au aflat de la tânărul legumicultor Alexandru întregul „parcurs” al legumelor, de la stadiul de sămânță până la cel de alimente consumate la masă. Copiii au ajuns mai apoi într-o fermă care produce fructe de pădure în Vernești, unde, prin amabilitatea familiei Tudor, cei mici au cules ei înșiși și au gustat delicioasele fructe. Ziua s-a încheiat la o pensiune agroturistică din zonă, unde au fost servite produse tradiționale locale delicioase și nu numai, copiii bucurându-se și de pizza.

Marți, 26 iulie, activitățile au început, din nou, cu același entuziasm, la biserică. Tema bibilică „Iisus Mântuitorul – Păstorul cel bun și oile Sale” a deconspirat surpriza referitoare la activitatea practică: prezența la o fermă de animale. Astfel, prin amabilitatea familiei Chiricioiu din Zorești, copiii au poposit la stână, unde au hrănit animalele, le-au adăpat, au văzut cum se tund oițele, cum se prepară urda și, evident, s-au ospătat din produsele tradiționale preparate la fața locului. În centrul atenției au fost cei doi fii ai gazdelor, David (10 ani) și Darius (13 ani), care sunt premianți la școală, dar și foarte pricepuți la activitățile specifice de la fermă. Copiii s-au împrietenit, s-au plimbat cu căruța trasă de măgăruși, condusă chiar de David, spre bucuria și amuzamentul tuturor. Cu toții au înțeles apoi că îmbinarea lucrului în gospodărie cu învățătura este ceva realizabil, ba chiar util și plăcut.

Miercuri, 27 iulie, s-a organizat un pelerinaj la câteva mănăstiri din județ, cu scopul descoperirii modului de viețuire și de auto-gospodărire din vetrele monahale, conform dictonului „Ora et labora!”. Dimineața s-a purces spre Mănăstirea Rătești, unde s-a luat parte atât la Sfânta Liturghie, cât și la Taina Sfântului Maslu, iar apoi maica stareță Ghelasia Tănase le-a prezentat copiilor cum decurge o zi din viața unei măicuțe și i-a invitat în trapeza mănăstirii, pentru a gusta din bunătățile pregătite cu dragoste. La Mănăstirea Ciolanu, părintele protosinghel Veniamin Anghel a primit grupul cu dulciuri și apă rece, vorbind despre dulceața vieții monahale, bazată însă pe un post mai aspru decât îl înțeleg mirenii, pe mai multă rugăciune personală, pe slujbe îndelungi de Priveghere și pe o împreună-lucrare la activitățile gospodărești. Ultimul popas al zilei a fost la Schitul Săseni, unde copiii au ascultat cuvântul de învățătură al părintelui arhimandrit Calinic Marti, primind binecuvântarea sa, dar și o surpriză din partea maicilor, care au oferit din compotul proaspăt pregătit pentru iarnă și clătite.

Joi, 28 iulie, în a patra zi de activități, s-a mers „pe urmele pustnicilor”, în locuri retrase, prin pădure. Au fost învățate și experimentate câteva tehnici de orientare și supraviețuire, grație cunoștințelor împărtășite de două cadre militare în rezervă, cu o bogată experiență și dotare în domeniu. Grupul s-a acomodat cu busola, iar pe parcursul drumeției, a identificat câteva plante medicinale, a băut apă din fântână, a servit masa în poieniță și a deprins și sportul de tir cu arcul.

Puțin obosiți, vineri, 29 iulie, copiii s-au reîntâlnit în curtea bisericii, pentru o recapitulare, un mic concurs și exprimarea impresiilor. Nu au fost uitate jocurile copilăriei: Leapșa, „De-a v-ați ascunselea”, „Țară-țară, vrem ostași!”, au fost servite fructe și gogoși de post, pregătite de o mămică inimoasă, membră a Comitetului Parohial.

Încheierea ediției din acest an a proiectului a avut loc duminică, 31 iulie, după Sfânta Liturghie, când participanții au fost premiați cu o serie de cărți, broșuri și reviste educativ-religioase, oferite din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și a parohiei. Printre partenerii implicați în buna desfășurare a tuturor acestor activități s-au numărat Primăria comunei Vernești, Școala Gimnazială „Nicolae Jilinschi” Vernești, mănăstirile și schiturile vizitate, precum și fermele familiale sau unitățile agroturistice din comună.

Pr. Iulian-Cătălin Ioniță

Parohia Valea Teancului – Zorești

Protoieria Buzău I