Duminică, 12 martie 2023, în biserica Parohiei „Sf. Mare Mucenic Mina” din Buzău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor celei de-a doua ediții a Concursului literar pentru copii O, mamă, dulce mamă. Competiția, organizată în colaborare cu Liga Scriitorilor și Școala Gimnazială „G. E. Palade” Buzău, a reunit tinere condeie din orașul gazdă, din toate orizonturile țării (Iași, Bacău, Hunedoara, Slobozia, Dâmbovița ș.a.) și din Republica Moldova, într-un frumos efort de a sculpta în metaforă chipul celei mai dragi ființe: mama.

Juriul a fost alcătuit din: Tudor Cicu (președinte), poet, prozator, publicist și critic literar – membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea; Elena Căpățînă, poetă, publicistă și prozatoare – președinta filialei Buzău a Ligii Scriitorilor și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; pr. Alexandru Pripon, organizatorul concursului, slujitor la Parohia „Sf. Mare Mucenic Mina”, poet și publicist – membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

Cu prilejul ceremoniei menționate a fost comemorat poetul Nistor Tănăsescu, precizându-se că întregul eveniment literar îi este dedicat părintelui revistei „Caietele de la Ţinteşti”, plecat prea grăbit către ceruri în ziua de 12 martie 2022.

Pe lângă diplome, elevii premiați au primit dulciuri și iconițe din partea organizatorului, precum și cărți, oferite de filiala Buzău a Ligii Scriitorilor și de revista „Origini”. De altfel, au fost aduse mulțumiri redactorului-șef al publicației respective, domnul Vasile Prăjescu, parohului unității de cult care a găzduit manifestarea culturală, pr. Vespasian Negoiță, precum și cadrelor didactice implicate, toți aceștia primind, la rândul lor, diplome de apreciere.

Fotografia de grup, efectuată la final, a surprins câteva zeci de mici scriitori – cu toții mari câștigători, însoțiți de aceia care și-au luat angajamentul să îi sprijine și să îi călăuzească, printre cuvinte potrivite, către zările cunoașterii. Iar Maica Domnului i-a privit duios din icoană pe cei ce au dăruit timp, gânduri și strădanii literare, la început de drum, pentru a descrie chipul celei mai constante minuni dăruite nouă, tuturor: mama.

Pr. Alexandru Pripon

Parohia „Sf. Mare Mucenic Mina” din Buzău

Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România