Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Buzău a găzduit sâmbătă, 11 martie 2023, etapa județeană a Olimpiadei interdisciplinare Cultură și spiritualitate românească. Cei 160 de elevi participanți, proveniți de la mai multe școli și licee din județul Buzău, au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, daruri constând în iconițe și metaniere.
Delegatul Chiriarhului la eveniment a fost pr. Dan Necula – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, care a mers în fiecare clasă și a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinției Sale, i-a încurajat pe elevi și i-a felicitat pentru dragostea lor față de învățătură. Alături de părintele consilier s-au aflat: dl prof. Robert-Mugurel Roșioru – inspector de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Buzău, pr. prof. Mihai Claudiu Ganea – directorul Liceului Tehnologic „Henri Coandă” Buzău, dna prof. Doina Carmen Florescu – director adjunct al aceleiași unități de învățământ, și dl Gabriel-Mugurel Anghel – profesor de religie la Școala Gimnazială „Sfântul Apostol Andrei” Buzău.
Olimpiada interdisciplinară Cultură și spiritualitate românească este un concurs de excelență la nivel național, aprobat de Ministerul Educației Naționale, care se adresează elevilor cu aptitudini, înclinații și interese deosebite pentru disciplinele Limba și literatura română, respectiv Religie, aparținând tuturor cultelor recunoscute. Obiectivul fundamental al competiției este promovarea interdisciplinarității, prin identificarea arhetipului literaturii de inspirație sacră, concurenții urmând să își dovedească abilitățile de susținere a unei argumentări personale, ce se bazează pe studiu comparativ și pe exprimare culturală.
Tematica olimpiadei din acest an a fost circumscrisă genericului „Frumusețea sacră a lumii”, iar subtemele de abordat, în funcție de nivelul de vârstă, au fost următoarele: „Creația ca dar al iubirii divine” (clasa a V-a); „Eu și universul meu familiar” (clasa a VI-a); „Omul în comuniune cu semenii și divinitatea” (clasa a VII-a); „Iubirea ca formă de comuniune și împlinire” (clasa a VIII-a); „Libertate și responsabilitate în lumea contemporană” (clasa a IX-a); „Conștiința și demnitatea în viața tinerilor” (clasa a X-a); „Frumosul în creația divină” (clasa a XI-a); „Existența între sacru și profan” (clasa a XII-a).
Pr. cons. Dan Necula
Sectorul Învățământ și activități cu tineretul