Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei organizează duminică, 24 ianuarie 2021, ora 17:00, la Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din municipiul Focșani, conferința intitulată Despre continuitate în misiunea femeii în societate, având ca invitați pe Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian și pe istoricul Mircea Platon.
„«Femeile sunt temelia educației în fiecare generație», spunea Simion Mehedinți, care a participat atât la constituirea Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, la Ateneul Român, în anul 1910, cât și la constituirea filialei Focșani, în ianuarie 1914, în prezența tuturor oficialităților locale și a unui public numeros.
Astăzi, după 107 ani, rememorăm acel moment printr-o conferință susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și istoricul Mircea Platon.
Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei este continuatoarea societății înființate în urmă cu 107 ani, de ierarhul de atunci al locului”, se arată în prezentarea evenimentului.
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a subliniat, de nenumărate ori, că femeile ortodoxe de astăzi – membre ale Asociației Femeilor Ortodoxe din Eparhia noastră – sunt „urmașele de drept ale doamnelor ortodoxe care au lucrat pe filieră socială și educațională, pe raza Episcopiei de odinioară a Buzăului și Vrancei”. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat „rolul extrem de important pe care l-a îndeplinit, de-a lungul secolelor, femeia creștină în Biserică, într-o societate creștină, în calitatea ei de mamă, de bunică, de soție, de soră, de fiică sau de călugăriță în mănăstire, contribuind la modelarea conștiinței umane”.
Istoricul Mircea Platon este redactor-șef al prestigioasei publicații „Convorbiri literare”, doctor în istorie al Universitatea de Stat din Ohio, scriitor și publicist, neobosit în a semnala nevoia acută de continuitate ca temei al viitorului unei națiuni.
„Conferința din 24 ianuarie 2021 este despre ceea ce mai poate salva această continuitate, și anume conștientizarea misiunii pe care femeia creștină o are în societate. Într-o lume în care educația și valorile par a fi spulberate, femeia creștină, prin recursul la continuitate, poate găsi forța salvării lumii din jurul ei. Fără asumarea acestei misiuni și fără jertfa împlinirii ei până la capăt, atât continuitatea, cât și misiunea rămân doar simple susțineri”, precizează organizatorii.
Foto: Arhivă