În data de 10 martie 2024, Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Râmnicu Sărat a organizat o conferință intitulată Stările de anxietate și vindecarea lor prin rugăciune. Evenimentul face parte din seria de activități dedicate Concursului Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă.

Invitat special a fost doamna Silvia Chicioroagă, psiholog clinician și psihoterapeut, membru al Colegiului Psihologilor din România, care le-a vorbit credincioșilor prezenți la eveniment despre tulburările afective ale persoanelor de diferite vârste, despre trăsăturile de personalitate anxioasă și depresivă – semne, simptome și vindecare. Doamna psihoterapeut a enumerat mai multe tipuri de terapie: comportamentală, cognitivă, familială, interpersonală și psihodinamică. Printre subiectele abordate s-a aflat și anxietatea – o stare emoțională pronunțată, manifestată prin neliniște, în special la oamenii singuri –, care poate fi de mai multe feluri: anxietate generalizată, tulburarea de panică, fobiile și anxietate socială. Este important ca aceste stări să fie descoperite de un medic sau observate de familie, ca apoi să fie tratate în funcție de gradul de severitate.

În aceste stări, pe care le întâlnim astăzi la tot pasul, este indicat să avem sufletul centrat pe Hristos Domnul, Cunoscătorul inimilor. Este foarte greu să ne controlăm gândurile; unele sunt foarte puternice în mintea noastră, încât nu le rezistăm și nu le putem alunga. De aceea, este nevoie de credința în Hristos și de spovedanie la duhovnic. Doamna Silvia Chicioroagă a amintit și despre sfinții tămăduitori de boli, precum Sfântul Mucenic Efrem cel Nou, Sfântul Cuvios Gherasim din Kefalonia, Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul și Sfintele Cuvioase Xenia, Matroana și Maria.

În încheiere, pr. paroh Nicolae Cane i-a îndemnat pe participanți să fie mai sensibili la suferințele celor din jur, pentru că sunt foarte mulți semeni care nu primesc niciun strop de iubire.

Pr. Nicolae Cane

Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Râmnicu Sărat

Protoieria Râmnicu Sărat