Duminică, 10 martie 2024, biserica Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Mina” din municipiul Buzău a găzduit festivitatea de premiere a Concursului de Creație Literară O, mamă, dulce mamă!, ediția a III-a. Competiția a fost organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Liga Scriitorilor din România și Școala Gimnazială „George Emil Palade” din Buzău.
Pr. Alexandru Pripon, inițiatorul și organizatorul concursului, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, le-a urat bun-venit celor prezenți, i-a felicitat pe copiii participanți și a spus, de asemenea, că toate textele înscrise în concurs au impresionat prin frumusețea și inocența lor. Toți elevii sunt câștigători și acest lucru se observă inclusiv din numărul mare de lucrări care au fost trimise. De asemenea, acesta a mărturisit că a primit o donație, de 200 de lei, din partea unui copil din clasele primare, Luca – prin bunica acestuia – fericit să dăruiască acești bani altor copii.
În Concursul de Creație Literară O, mamă, dulce mamă! au fost înscrise 127 de lucrări, în limba română, din țară, dar și din Republica Moldova, din Raionul Cahul, ori din Chișinău.
Așa cum ne-am obișnuit, deja, și la această ediție au fost acordate premii, purtând numele unor personalități ale culturii buzoiene: premiul „Alexandru Oproescu”, premiul „Marin Ifrim”, premiul „Nistor Tănăsescu”, premiul „Dumitru K. Negoiță”, premiul „comandor Vasile Prăjescu” și premiul „Lidia Marieta Frîncu”, câteva premii ale unor reviste de prestigiu din zona Buzăului: premiul revistei „Caietele de la Țintești”, premiul revistei „Uscând o lacrimă”, premiul revistei „Literadura”, la care s-au adăugat premiul președintelui juriului, premiul filialei Buzău a Ligii Scriitorilor, precum și un premiu I, două premii II și un premiu III.
Misiunea cea mai grea, aceea de a desemna câștigătorii, a revenit juriului, alcătuit din prestigioși oameni de cultură buzoieni: Tudor Cicu, critic literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, președintele juriului la acest concurs; Elena Căpățînă, președinta filialei Buzău a Ligii Scriitorilor din România și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România; Mihaela Roxana Boboc, membră a Uniunii Scriitorilor din România.
La eveniment au fost prezenți și alți oameni apropiați și dragi ai organizatorilor: Viorel Frâncu, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Uniunii Epigramiștilor din România; Stelian Grigore, profesor, membru al Ligii Scriitorilor din România și cetățean de onoare al comunei Țintești; Lidia Dinu, de la filiala de carte religioasă a Bibliotecii Județene Buzău; Laurențiu Belizan, membru al Uniunii Scriitorilor din România; Gina Zaharia, membră a Uniunii Scriitorilor din România, alături de mulți alți invitați, de copiii participanți, părinții acestora, precum și profesorii lor îndrumători.
Fericiți și vizibil emoționați, copiii au primit diplome de participare și darul dulce acordat de organizatorul concursului, iar cei care au obținut premii au primit, în plus, cărți, reviste și o sumă de bani.
În paralel s-au desfășurat alte două concursuri, în limbile germană și engleză, la care au participat aproximativ 100 de lucrări și care s-au adresat doar elevilor de gimnaziu: Oh, liebe Mutter, mein Lichtstrahl! (elevii participanți având ca profesori coordonatori pe Alina Ane-Maria Pripon, profesor de limba germană la Școala Gimnazială „G. E. Palade” din Buzău și pe Roxana Mirică, profesor de limba germană la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău), respectiv Oh, beloved mother, my beam of light! (elevii participanți având-o ca profesor coordonator pe doamna Camelia Andreia Timofte, profesor de limba engleză la Școala Gimnazială „G. E. Palade” Buzău).
Ar fi minunat să asistăm la cât mai multe ediții ale Concursului O, mamă, dulce mamă!, care îi promovează pe noii scriitori, iar dacă acest lucru se va întâmpla, înseamnă că organizatorul, profesorii coordonatori și juriul și-au îndeplinit misiunea și și-au atins scopul de a așeza o cărămidă la temelia viitoarei literaturi.
Prof. Alina Ane-Maria Pripon
Școala Gimnazială „George Emil Palade” Buzău
Membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România