„Să facă ce e bine, să se înavuţească în fapte bune, să fie darnici, să fie cu inimă largă…” (I Timotei 6, 18)

Ce poate fi mai înălțător pentru un profesor de Religie decât a împlini cuvântul prin fapte. Școala educă, învață, dar mai ales șlefuiește caractere. Ora de Religie este în esență sufletul educației, deoarece pătrunde în adâncul sufletului și scoate la suprafață BINELE sădit de Dumnezeu în om.

Menirea profesorului de Religie în școala românească are două dimensiuni: să deschidă elevilor săi calea spre cunoașterea lui Dumnezeu prin învățare și să împlinească cuvântul rostit pentru a fi model de viață și dragoste creștină.

În aceste vremuri, școala românească este mai încercată ca oricând. Suntem nevoiți să ne adaptăm la un nou tip de educație, pe care nu o credeam posibilă până de curând. Și, cu toate acestea, ne-am adaptat. Am căutat să păstrăm, pe cât se poate, comuniunea profesor-elev, utilizând tehnologia ca singurul canal de comunicare posibil. Este îndeajuns pentru a ne simți împreună? Nu. Ne lipsesc întâlnirile din clasă, ne lipsesc îmbrățișările copiilor, jocurile din clasă și din curtea școlii și multe altele. Și, totuși, continuăm, deoarece avem nevoie de această legătură, elev și profesor deopotrivă.

Evoluția tehnologiei ne ajută să fim împreună, să ne întâlnim în online, să continuăm măcar în parte ceea ce constituie menirea noastră – să educăm. Cu telefon, tabletă, laptop sau computer, școala s-a mutat acasă. Există însă familii care sunt greu încercate de această modalitate de a face școala. Astfel, diferențele sociale ajung în aceste timpuri să creeze adevărate drame în viața copiilor, să accentueze și mai mult inegalitățile în ceea ce privește accesul la educație.

În urma campaniei #NePasă, inițiată de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, și având ca reper în misiunea didactică îndemnul Sfântului Apostol Pavel, Asociația „Cuvânt și faptă” a profesorilor de Religie din județul Vrancea s-a mobilizat și a dăruit. Din donații, în sumă totală de 2.100 lei, s-au achiziționat tablete și cartele de internet pentru 2 elevi, un băiat din clasa a VI-a și o fetiță din clasa a IV-a. Și, pentru că elevii care au primit tablete fac parte din familii numeroase, ne-am gândit la toţi, oferindu-le cărți, rechizite, jucării și dulciuri.

Familia Croitoru din Adjudul Vechi, cu cei 6 copii, încearcă din răsputeri să le ofere celor mici posibilitatea de a participa la orele online. Dar, cu un singur telefon, participarea copiilor era aproape imposibil de realizat. Cristian Croitoru, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „Principele Radu” din Adjud, este beneficiarul primei tablete oferite de profesorii de Religie din județul Vrancea. „Cristi a fost prezent la ora de dirigenție cu zâmbetul pe buze! Toți copiii s-au minunat de prezența lui «cu chipul la vedere», deoarece, până astăzi, NU a avut aceasta posibilitate!”, este mesajul pe care l-am primit de la doamna Liliana Saulea – profesoară de Religie la Școala Gimnazială „Principele Radu” din Adjud și dirigintă la clasa unde învață Cristian.

A doua tabletă a ajuns la familia Țuju din satul Măgura, comuna Jitia. Alina Țuju, elevă în clasa a IV-a, o mogâldeață de fată cu ochii mari și frumoși, s-a bucurat enorm că de acum înainte ea și frații săi nu vor mai trebui să împartă singurul telefon pe care familia îl are. Soții Țuju, alături de cei 8 copii ai lor, deștepți, sănătoși, foarte veseli, energici și frumoși, ne-au primit în propria casă ca pe niște prieteni.

Mulțumiri tuturor colegilor, profesori de Religie, care, prin dragostea lor față de elevi, au adus un strop de bucurie celor două familii.

Bucuria copiilor este motivația noastră de a continua!

Prof. Melania Emanuela Pătrășcanu

Inspector de Religie

Inspectoratul Școlar Județean Vrancea