Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei organizează, în data de 22 februarie 2020, ora 17:00, la Sala „Balada” din municipiul Focșani, evenimentul cultural-artistic intitulat Cultură și spiritualitate în Vrancea arhaică, la care va fi prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Manifestarea cultural-artistică este ocazionată de Moșii de iarnă și cuprinde lansarea a două cărți despre literatura populară și spiritualitatea tradițională din Vrancea arhaică, respectiv volumele „Literatura populară. Nereju, Vrancea” și „Spiritualitatea tradițională românească în epoca interbelică”, o expoziție grafică, precum și un moment susținut de etnologul din Chișinău, cercetător dr. Varvara Buzilă, despre pâine ca „aliment și simbol, experiență a sacrului”.

Vor fi invitate personalități ale vieții culturale locale și naționale: etnograful dr. Ion Cherciu, cercetător în cadrul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române, artistul plastic Virginia Georgescu-Hossu, antropologul Gheorghiță Geană, profesor doctor universitar în cadrul Universității din București și cercetător științific în cadrul Institutului de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române.

Evenimentul beneficiază de concursul artistic al doamnei Maria Murgoci, director al Ansamblului folcloric „Țara Vrancei”.

Manifestarea culturală este realizată în parteneriat cu Șezătoarea Basarabia, Șezătoarea București, Șezătoarea Focșani și Asociația „Platforma civică Împreună”, în cadrul proiectului național România își prețuiește tradițiile, iar la Focșani se derulează sub înaltul patronaj al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei numără până în prezent 8000 de membre și desfășoară nenumărate activități culturale, educaționale și social-filantropice. Este continuatoarea formei de organizare a femeilor ortodoxe de pe aceeași rază teritorială a județelor Buzău și Vrancea, din perioada 1927-1948, cunoscută atunci sub denumirea „Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române – filiala Buzău”, înființată în anul 1927 de ierarhul locului din acea vreme, Episcopul Ghenadie Niculescu.