Numeroși credincioși au participat duminică, 23 februarie 2020, la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica Parohiei „Sfântul Dumitru” din municipiul Adjud. Ierarhul a slujit împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte: părintele Cristinel Popa – protopop al Protoieriei Panciu, preotul paroh Vasile Oriță, preotul coslujitor Mihail Săpunaru, precum și alți clerici invitați.

În omilia duminicală, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a explicat fragmentul evanghelic citit la Sfânta Liturghie (Matei 25, 31-46), care ne prezintă Înfricoșătoarea Judecată.

„Perioada postului – în care vom intra în curând și care este o călătorie spre întâlnirea cu Hristos Cel răstignit și înviat – reprezintă un timp propice pentru a ne reculege, a medita la condiția noastră de oameni muritori. Apoi, conștientizând starea noastră de oameni muritori, vom reflecta la ceea ce se va întâmpla dincolo. Pentru a nu ne situa în ceata celor de-a stânga, Mântuitorul Hristos, în Biserica Lui cea sfântă, ne propune, nu ne impune, să privim viața cu multă responsabilitate și să facem binele în jurul nostru, pentru că numai săvârșind binele ne asemănăm lui Dumnezeu. Așadar, postul, însoțit de rugăciune și de fapta cea bună, ne va ajuta să înaintăm în urcușul acesta duhovnicesc spre Înviere”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.

Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile la strană.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Adjud a fost zidită pe locul alteia mai vechi, între anii 1880-1888. Cutremurul din 1940 a afectat grav lăcașul de cult, care a trecut prin reparații capitale, cele două turle ale sale fiind înlocuite cu altele trei. În următorii ani, biserica a fost împodobită în interior cu pictură, în tehnica incausto, de către pictorul Adolf Cantini.