La Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial Buzău, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit joi seară, 29 aprilie 2021, Denia celor 12 Evanghelii.

Denia din Joia Mare este, de fapt, Utrenia din Sfânta și Marea Vineri, numită și „Denia celor 12 Evanghelii” sau „Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri ale Domnului Iisus Hristos”. În cadrul acestei slujbe, Chiriarhul și preoții slujitori au citit 12 pericope evanghelice care ne înfățișează suferințele îndurate de Mântuitorul, culminând cu răstignirea și moartea Sa pe Cruce.

După a cincea Evanghelie, în timpul cântării antifonului al 15-lea: „Astăzi S-a răstignit pe lemn Cel ce a spânzurat pământul pe ape…”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a scos Sfânta Cruce din altar și a așezat-o în mijlocul bisericii, un ritual care simbolizează purtarea Crucii de către Hristos Domnul, de la locul judecății până pe dealul Golgotei, înainte de răstignire.

Răspunsurile la strană au fost date de psalții Catedralei Voievodale și de membrii Corului Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Conform Sinaxarului din Triod, „în Sfânta și Marea Vineri, se prăznuiesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Pătimiri ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița și, înainte de toate, Crucea și moartea, pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu El”.