În Duminica Floriilor, 25 aprilie 2021, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Ierarhul locului a slujit împreună cu un sobor de șase preoți și trei diaconi, din care au făcut parte părinți consilieri eparhiali și protoierei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă a Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și de Corul de Copii „Pastia” al Ateneului Popular din Focșani, dirijate de prof. Ionuț Drilia.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre însemnătatea praznicului Intrării Domnului în Ierusalim.

„Praznicul de astăzi, cu toate că face începutul Săptămânii Sfintelor Pătimiri, este o sărbătoare a bucuriei. Toți creștinii sunt chemați să se bucure duhovnicește, purtând în mâini stâlpări, ca expresie a credinței lor în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul morții. De aceea, ramurile de salcie, sfințite cu prilejul acestui praznic, pe care le veți primi și le veți duce la casele frățiilor voastre, în semn de binecuvântare, simbolizează atât biruința asupra morții, cât și faptele de virtute pe care le-ați adunat în perioada celor 40 de zile de post și pe care I le oferiți lui Hristos. Iar intrarea Mântuitorului în Ierusalimul pământesc prefigurează intrarea Sa în Ierusalimul cel ceresc și, totodată, intrarea în Ierusalimul sufletelor noastre, adică în inimile curate ale credincioșilor.

Acest praznic se mai numește și «Floriile», pentru că sărbătoarea creștină s-a suprapus peste vechea sărbătoare romană «Floralia», o sărbătoare, prin excelență, a florilor. Acum, totul s-a trezit la viață, iar natura înverzește, semne specifice venirii primăverii, care este marcată de marele praznic al Învierii Domnului, înțeles ca înviere a sufletului din moartea păcatului și împărtășire de bucurie și de lumină”, a explicat Chiriarhul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat ramurile de salcie, care au fost împărțite credincioșilor prezenți la slujbă.