În prima duminică a Postului Mare, 25 februarie 2018, Catedrala „Înălțarea Domnului” din Buzău a fost plină de credincioși, care au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Ortodoxă Mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de Arhid. Prof. Gianin-Cristian Oprea.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Alin-Leontin Balica – consilier eparhial la Sectorul Administrativ-bisericesc, Pr. Cristian-Marius Dima – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, Pr. Ioan Șolea – consilier eparhial la Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios, Pr. Petrică-Gabriel Roșu – consilier eparhial la Serviciul Colportaj, Pr. Marian Gegea – consilier eparhial la Sectorul Cimitire, Monumente și Servicii Funerare, Pr. Vasile-Gabriel Gherghe – eclesiarul Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, și Pr. Sorin-Leonard Dinu – slujitor la aceeași catedrală.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a vorbit despre semnificația Duminicii Ortodoxiei, când se sărbătorește biruința dreptei credințe asupra celor ce luptau împotriva cinstirii sfintelor icoane și asupra tuturor ereziilor, în general. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a arătat că, „în timpul Sfântului și Marelui Post, suntem invitați cu toții să reflectăm la viața noastră, să ne conștientizăm starea de slăbiciune și de păcătoșenie și să ne înnoim cămara sufletului nostru, pentru ne învrednici să-L primim pe Hristos […]. Chiar dacă ne poticnim pe cale, îndată, să ne ridicăm și să ne ațintim privirea spre Dumnezeu, fiind încredințați că numai uniți cu El vom birui și nu vom putea fi înfrânți niciodată de vrăjmașul diavol, cel care nu vrea unitate, armonie și dreptate”, a subliniat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Cu acest prilej, părintele Vasile-Gabriel Gherghe a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în Duminica Ortodoxiei, prin intermediul căreia credincioșii au fost îndemnați să contribuie la colecta în bani pentru Fondul Central Misionar, destinat susținerii parohiilor sărace și a altor activități misionare ale Bisericii.