Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, Protoieria Panciu a fost unul dintre inițiatorii și organizatorii Proiectului cultural Școala de vară internațională – identitate, spiritualitate și cultură românească, alături de Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani, având drept parteneri Liceul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți – Ucraina, Centrul de Resurse pentru Adolescenți și Tineret din municipiul Bălți și Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Tiraspol (regiunea Transnistria) – Republica Moldova, respectiv Colegiul Național „Emil Botta” Adjud.

În perioada 24-30 iulie 2022, 47 de elevi și profesori – vorbitori de limbă română, de la cele trei instituții de învățământ din Ucraina și Republica Moldova – au fost găzduiți pe meleagurile vrâncene. Activitățile care i-au avut în centru pe aceștia au fost, pentru început, atelierele de creație (de pictură, desen și mozaic), realizate alături de elevi de la liceele vrâncene.

Marți, 26 iulie, s-a organizat o seară duhovnicească la Mănăstirea Sihastru, unde, după o scurtă rugăciune în biserica-monument istoric a așezământului monahal, au avut loc discuții libere cu părintele duhovnic, maica stareță și obștea de călugărițe, invitații luând parte apoi la o agapă în trapeza mănăstirii.

Joi, 28 iulie, a avut loc o excursie dedicată cunoașterii spiritualității și istoriei Vrancei, în cadrul căreia participanții la proiect au urmărit linia frontului din Primul Război Mondial, adică locurile unde ostașii români au luptat vitejește, jertfindu-se pentru credință și neam. Prima oprire a fost la Mausoleul Mărășești – ctitorie inițiată de Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române în anul 1919 –, un loc încărcat de emoție și istorie, simbol al eroismului Armatei Române în Războiul de Reîntregire, unde s-a înălțat o rugăciune pentru sufletele celor căzuți la datorie.

Drumul a continuat către Mausoleul de la Mărăști, martor tăcut al durerilor și poveștilor nescrise ale acestor locuri, apoi a urmat un popas de adâncă pioșenie la biserica din satul Mărăști, ridicată la inițiativa Reginei Maria, pe locul celei distruse în totalitate în timpul războiului. Edificiul și-a păstrat originalitatea istorică, adăugând la patrimoniul strămoșesc o parte însemnată din preaplinul trăirilor poporului nostru.

Itinerariul a înregistrat apoi un popas în comuna Câmpuri, la Casa Memorială „Moș Ion Roată”, personalitate emblematică a înfăptuirii Unirii Principatelor Române, țăran cunoscut peste timp pentru dreapta judecată și vorbele sale de duh.

Ultima oprire a fost la Soveja, un loc de mare bogăție și profunzime spirituală. Aici, după agapa de prânz, oferită de parohiile de pe Valea Șușiței, a fost vizitat Mausoleul Eroilor din localitate, apoi vatra vechii mănăstiri Soveja. În curtea bisericii din localitate, elevii de la Liceul de Artă din Focșani au interpretat un fragment din balada populară „Miorița”, culeasă de către Alecu Russo chiar de pe aceste meleaguri.

Toți cei prezenți au fost impresionați de informațiile primite, de locurile vizitate și de oamenii deosebiți întâlniți pe parcursul pelerinajului cultural-duhovnicesc. Este de menționat faptul că oaspeții au fost întâmpinați cu căldură, la fiecare popas, de preoții parohi ai locului, care le-au oferit cu drag atât hrană duhovnicească, cât și trupească. Implicarea Protoieriei Panciu în acest proiect s-a concretizat, de asemenea, prin oferirea cinei participanților, în fiecare seară din această perioadă. Celelalte mese și activități culturale au putut fi oferite și realizate cu sprijinul parohiilor membre ale Cercurilor pastoral-misionare Adjud, Răcoasa și Soveja.

Școala de vară s-a încheiat cu festivitatea de oferire a diplomelor de participare, eveniment desfășurat în paraclisul Protoieriei Panciu, la care au luat parte toți cei implicați – elevi și profesori.  Părintele protoiereu Cristinel Popa a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian și a dăruit participanților, din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, câte un exemplar din „Noul Testament cu Psalmii”, „Povestiri din Vechiul și Noul Testament” și „Istorisiri din Sfintele Scripturi – pentru copii și părinți”.

Pr. protopop Cristinel Popa

Protoieria Panciu