Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din municipiul Râmnicu Sărat a desfășurat sâmbătă, 25 martie 2023, o activitate pro-viață, la care au luat parte medici, profesori, copii de la Centrul Educațional „Sfântul Sfințit Mucenic Lucian” al parohiei, precum și alți credincioși.
Întâlnirea a fost moderată de tânărul student Filip Hristofor Cane, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care a vorbit, în deschidere, despre binecuvântarea vieții, așa cum reiese din evenimentul Bunei Vestiri în istoria mântuirii noastre, precum și despre marcarea lunii pentru viață în Patriarhia Română. Fecioara Maria, care s-a supus voii lui Dumnezeu, spunând „Fie mie după cuvântul tău!” (Luca 1, 38), reprezintă modelul absolut al femeii în Ortodoxie, un model de ascultare și smerenie. Luna martie este desemnată luna pentru viață, un prilej de a medita la ce înseamnă viața și dragostea unei mame pentru copilul ei. Biserica Ortodoxă Română îndeamnă și sprijină femeile pentru a da naștere pruncilor, deoarece fiecare copil venit în această lume reprezintă binecuvântarea lui Dumnezeu și dragostea Sa față de oameni.
În continuare, dna dr. Ligia Milea, de la Spitalul Județean Buzău, a vorbit celor prezenți despre nevoile unui copil, care trebuie împlinite de părinții acestuia, despre construirea unei relații sănătoase cu propriul copil și despre formarea identității și caracterului copilului. Doamna doctor a precizat că adopția este una dintre cele mai nobile alegeri pe care le putem face în viață. Copiii adoptați sunt o binecuvântare, iar părinții care primesc în brațele lor și în familia lor un copil adoptat își înnobilează viața, dând mărturie chiar din experiența personală a dumneaei.
„Venirea pe lume a unui copil este minune și binecuvântare”, a subliniat dra dr. Maria Alberta Baciu-Florescu, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, prezentă la această întâlnire. Copiii trebuie învățați în familie ce înseamnă bucuria adevărată. Pentru aceasta este nevoie de suflet, de inimă, de înțelepciune, de experiență în a-i încuraja să activeze în sensul binelui.
Dna prof. Roxana Vasile, de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Râmnicu Sărat, în cuvântul adresat participanților, a vorbit despre impactul negativ al neglijării nevoilor fizice și psiho-emoționale ale copiilor de către părinți. Neglijarea este o formă non-fizică a violenței, care oprește dezvoltarea copilului, în toate aspectele vieții sale.
„Dragostea și puterea pozitivă pe care le transmit părinții sunt, cu siguranță, o hrană pentru viața copilului”, a explicat tânărul Petru Matei Cane, elev la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București, adăugând că „un copil trebuie să primească dragoste, pentru a dărui, la rândul său, dragoste”.
În cadrul întâlnirii, copiii de la Centrul Educațional „Sfântul Sfințit Mucenic Lucian” al Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Râmnicu Sărat au recitat poezii și cântece despre viață.
În încheiere, pr. paroh Nicolae Cane a mulțumit tuturor celor prezenți la eveniment, dăruind invitaților câte un exemplar al cărții „Despre educație”, scrisă de Sfântul Vladimir, Mitropolitul Kievului, iar copiii au fost răsplătiți cu diplome pentru activitatea realizată.
În aceeași zi, părintele paroh, alături de Consiliul parohial, a oferit mai multe daruri, constând în dulciuri, jucării, materiale didactice și obiecte de igienă corporală, copiilor și mamelor de la Centrul de recuperare pentru victimele violenței în familie – Râmnicu Sărat, iar angajaților acestui centru, icoane ale Maicii Domnului.
Pr. Nicolae Cane
Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Râmnicu Sărat
Protoieria Râmnicu Sărat