În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul), 26 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a făcut un popas de rugăciune în Parohia vrânceană Cârligele. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, care a fost plină de credincioși din localitate și din împrejurimi.

Soborul slujitor a fost format din: pr. Oscar Frunză – protopop al Protoieriei Focșani II, pr. Aurel-Dan Cazacu – Parohia Bonțești, pr. Antonel Tudor – Parohia Cârligele, pr. Ioan-Florin Stănciulescu – Parohia Dălhăuți, și pr. George-Cezar Trifan – Parohia Blidarele.

În omilia rostită, Părintele Arhiepiscop Ciprian a explicat pasajul evanghelic duminical (Marcu 9, 17-32), care ne înfățișează minunea vindecării fiului lunatic, și, totodată, a vorbit despre cunoscuta scriere a Sfântului Ioan Scărarul, intitulată „Scara dumnezeiescului urcuș”.

„Să ne întărim și mai mult în credință, citind Sfânta Scriptură, operele Sfinților Părinți, cărți duhovnicești și, mai ales, participând la Sfânta Liturghie și ascultând Cuvântul lui Dumnezeu, care ni se împărtășește prin intermediul Sfintei Evanghelii; să-l punem la inimă, pentru a nu rămâne o simplă informație pe care am auzit-o acum, iar peste ceva timp am uitat-o. Când ascultați Cuvântul lui Dumnezeu propovăduit în biserică, gândiți-vă cum îl puteți traduce în faptă, pentru că el este menit să rodească în inimile celor credincioși. Așa cum Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu S-a întrupat în istoria umanității, în Persoana divino-umană a Mântuitorului Iisus Hristos, tot astfel trebuie să se întrupeze cuvintele Sale dumnezeiești în faptele de milostenie, care sunt expresia iubirii creștine necondiționate. Ei bine, o carte la îndemâna tuturor, atât a monahilor, cât și a credincioșilor, pentru întărirea în dreapta credință și în dreapta viețuire, este «Scara» Sfântului Ioan Scărarul, pe care îl prăznuim astăzi. El s-a adresat în primul rând comunităților monahale, dar ceea ce scrie acolo și s-a tradus în limba română se potrivește tuturor, întrucât ce-i învață pe monahi este valabil și pentru credincioși, în mare măsură; desigur, se pune accentul pe rugăciune, pocăință, ascultarea față de cel mai mare, dar mai ales pe necesitatea eliberării monahului de preocuparea pentru cele materiale. Se înțelege că cei ce au familii nu pot renunța în totalitate la bunurile pământești, deoarece au nevoie de acestea pentru a-și crește copiii, însă pot să-și tempereze apetitul pentru acumularea de bunuri materiale, dând dovadă de cumpătare, adică să adune doar atât cât le este necesar, iar prisosul să-l împartă cu cei lipsiți”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.

La momentul îndătinat din cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Paul-Ștefan Mușat a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Dăscălești din Protoieria Râmnicu Sărat, județul Buzău.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.