Elevii Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău au încheiat joi, 20 iunie 2024, cursurile anului școlar 2023-2024, în atmosferă de rugăciune. Ei au participat la o slujbă de mulțumire pentru ajutorul primit de la Dumnezeu în cursul acestui an de studii, în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial, urmată de festivitatea de premiere a seminariștilor merituoși și de punerea în scenă a unui moment artistic în interiorul Muzeului Bisericesc Eparhial. La eveniment a fost prezent Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de pr. prof. Cristian-Marius Dima – directorul școlii teologice, pr. Dan Necula – consilier eparhial la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul, dna prof. dr. Daniela Palcău – inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Buzău, și cadrele didactice ale Seminarului.

În deschidere, un sobor de clerici, format din pr. prof. Mihail Milea, pr. prof. Nicolae Moraru, pr. prof. Marius-Daniel Ciobotă, arhid. Laurențiu Manea și arhid. Bogdan Olteanu, a săvârșit slujba de Te Deum, răspunsurile la strană fiind date de Corul Bizantin al Seminarului buzoian.

A urmat discursul părintelui director Cristian-Marius Dima, care a prezentat activitățile și investițiile realizate în cadrul instituției de învățământ teologic, în acest an, printre care cea mai de seamă împlinire a fost socotită redeschiderea paraclisului istoric al seminariștilor, închinat Sfinților Împărați Constantin și Elena, permițând participarea la un program liturgic săptămânal, în condiții deosebite. Totodată, părintele director a evidențiat realizările profesorilor și ale elevilor, prin proiectele educaționale desfășurate și prin rezultatele deosebite obținute la învățătură și la competiții școlare naționale sau locale.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul locului a adresat mai multe îndemnuri seminariștilor, în contextul în care numeroși factori, inclusiv Centrul Eparhial, au concurat la dezvoltarea condițiilor de locuit, de învățat și de rugăciune din școala teologică de la Buzău, cu scopul de a înlesni dezvoltarea personală a tinerilor – actuali elevi și viitori absolvenți.

„Îmi doresc ca elevii seminariști să fie modele pentru toți ceilalți tineri. Chiar dacă ei sunt conectați la tot ce înseamnă vremurile de astăzi, cu provocările și șansele pe care le oferă tehnologia, nu trebuie să uite de ce au venit aici și ce doresc să facă în viață. Am redeschis paraclisul istoric pentru programul liturgic și sunt sigur că, în viitor, elevii vor recunoaște efectul benefic al participării lor la slujbele bisericești săvârșite în acest lăcaș de cult. Prin urmare, această componentă duhovnicească este extrem de importantă pentru școala noastră” – a spus Înaltpreasfinția Sa.

Manifestarea a continuat cu un cuvânt al doamnei inspector școlar general și cu premierea laureaților Olimpiadei Naționale de Religie pentru Seminare și Licee Teologice Ortodoxe, respectiv ai Olimpiadei Naționale de Limbi Clasice, de către Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. De asemenea, pr. prof. Mihail Milea, care și-a încheiat o carieră didactică îndelungată, rodnică și însuflețită la această școală, a primit din partea Părintelui Arhiepiscop Ciprian Diploma de vrednicie „Episcopul Dionisie Romano”, medalia jubiliară „Episcopul Dionisie Romano al Buzăului (1865-1873) – 150 de ani de la intrarea sa în veșnicie” și o icoană a Maicii Domnului, în semn de recunoștință.

După ce diriginții celor patru clase liceale au oferit premianților diplome și cărți, toți cei prezenți au fost invitați la etajul întâi al Muzeului Bisericesc Eparhial, unde un grup de elevi, coordonat de doamna profesoară Nicoleta Moraru, a interpretat un fragment din piesa „Hoțul de mărgăritare” – o parabolă în patru acte scrisă de Valeriu Anania (Mitropolitul Bartolomeu Anania).