În seara zilei de marți, 16 martie 2021, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani, slujba Pavecerniței Mari a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În cadrul acesteia, Chiriarhul a citit a doua parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură, evidențiind mijloacele spirituale prin care ne putem elibera sufletul de păcate.

„Am intrat în Sfântul și Marele Post al Paștilor, o perioadă specială din cursul anului bisericesc, în care credincioșii sunt îndemnați să purceadă la o nouă călătorie duhovnicească, având drept destinație praznicul Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Dar dintru început știm că nu ne putem învrednici să ne împărtășim de lumina Sfintei Învieri a lui Hristos dacă nu ne vom strădui, fiecare după putință, să ne curățăm cămara sufletului. Și cum putem face aceasta? Prin conștientizarea stării noastre de îmbolnăvire duhovnicească, din pricina păcatului, prin exprimarea dorinței sincere și hotărâte de a ne ridica din starea de păcat, așa cum a făcut-o fiul risipitor din parabola cu același nume, și apoi prin împărtășirea cât mai deasă de harul lui Dumnezeu în cadrul sfintelor slujbe și, îndeosebi, al Sfintei Liturghii. Aceasta este pocăința, ca stare firească a omului supus greșelii, care are nevoie de ajutorul lui Dumnezeu în fiecare zi și în fiecare ceas”, subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile liturgice.