Joi, 29 mai 2014, în ziua de prăznuire a Înălţării Domnului, Catedrala arhiepiscopală din Buzău şi-a celebrat hramul. Sărbătoarea a început miercuri seară, în ajun, cu oficierea slujbei Vecerniei de către Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii. În cuvântul adresat celor prezenţi, ierarhul a precizat: Plinind toată rânduiala părintească, Domnul S-a înălţat la ceruri şi îngerii L-au purtat în sânul Preasfintei Treimi, iar de acolo, peste zece zile, Mântuitorul le va trimite ucenicilor pe Preasfântul Duh, în chip de limbi de foc, întemeindu-se astfel, în chip văzut, Biserica şi, în acelaşi timp, începându-se lucrarea de mântuire pentru întreg neamul omenesc. Să-I mulţumim, aşadar, lui Dumnezeu, pentru această slujbă frumoasă şi înălţătoare a Vecerniei, ce ne-a purtat pe aripile ei până pe Muntele Eleonului, unde ne-am luat rămas bun de la Mântuitorul Hristos Cel răstignit şi înviat, Care Se înalţă la ceruri şi ne înalţă pe fiecare dintre noi“.

Programul serii a continuat la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul“, unde corul instituţiei de învăţământ a susţinut un program de cântece religiose şi populare, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioil, Mitropolit de Edessa, şi a Preasfinţitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de cei trei ierarhi, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioil a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a explicat semnificaţiile duhovniceşti ale praznicului Înălţării: „După cum Hristos a urcat la cer, tot astfel ne poate conduce şi pe noi acolo. «Având Arhiereu mare, Care a străbătut cerurile […], să ne apropiem, aşadar, cu încredere, de tronul harului, ca să luăm milă», spune Sfântul Apostol Pavel (Evrei 4, 14 şi 16). Înălţarea Domnului Hristos ne aminteşte, de asemenea, că aşa cum a urcat la ceruri, tot astfel va şi veni, ca să judece vii şi morţii. În capitolul întâi din Faptele Apostolilor se spune că, atunci când Hristos Se înălţa la ceruri, doi îngeri au coborât şi le-au spus Apostolilor: «Bărbaţi galileieni, de ce staţi privind la cer? Acest Iisus care S-a înălţat de la voi la cer, astfel va şi veni, precum L-aţi văzut mergând la cer» (Fapte 1, 11). Apostolul Pavel scrie că cei credincioşi, la a doua Venire a lui Hristos, vor fi ridicaţi la ceruri şi împreună cu ei vom fi răpiţi în nori şi noi cei vii“.

Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a mulţumit celor doi ierarhi pentru vizită şi le-a dăruit câte o icoană cu chipul Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, iar Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioil i-a oferit şi o cruce de binecuvântare.

Noi, în numele tuturor, al clericilor şi al credincioşilor din Sfânta noastră Arhiepiscopie, îi urăm Înaltpreasfinţitului Ioil bun venit şi ne-a promis că va mai veni, ca să se întâlnească, în mod special, cu elevii Seminarului Teologic, pentru a le adresa cuvânt duhovnicesc de folos. De asemenea, salutăm prezenţa în mijlocul nostru şi participarea, atât la Sfânta Liturghie, cât şi ieri seară, la Vecernia unită cu Litia, a Preasfinţitului Visarion, Episcopul Tulcii. Vă este cunoscut, pentru că Preasfinţia Sa a poposit de mai multe ori în Eparhia noastră şi pe vremea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Epifanie, a spus Chiriarhul de la Buzău.

După încheierea Sfintei Liturghii, s-a săvârşit parastasul pentru ctitorii lăcaşului de cult trecuţi la cele veşnice şi pentru eroii neamului. În continuare, a fost lansată cartea „Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, viaţa, domnia, mucenicia, pilda de jertfelnicie“, care a apărut la Editura Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Sărbătoarea s-a încheiat, joi seară, la Catedrala arhiepiscopală, cu un concert de muzică bizantină, susţinut de grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin“. Invitată specială a fost monahia Mariam Skorda din Grecia. Alături de cei prezenţi s-au aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ioil, Mitropolitul Edessei.