În ziua praznicului Izvorului Tămăduirii, vineri, 13 aprilie 2018, Mănăstirea vrânceană Dălhăuți și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, maicile din cadrul așezământului monahal și mulțimile de credincioși au trăit bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

Împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a resfințit biserica de lemn cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, care, între anii 2017-2018, a trecut prin ample lucrări de consolidare și renovare. În continuare, ierarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie, în altarul de vară al mănăstirii, apoi, a oficiat slujba Aghiasmei Mici. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a arătat că „izvorul, prin excelență, al tămăduirilor noastre trupești și sufletești este Hristos Domnul, Care împărtășește puterea de a face minuni și celor ce L-au iubit și s-au jertfit pentru Dânsul, în primul rând, Preasfintei Sale Maici. De-a lungul istoriei Bisericii creștine, Fecioara Maria a fost totdeauna prezentă în viața oamenilor și le-a făcut bine, la propriu. De asemenea, puterea de a tămădui au primit-o și sfinții lui Dumnezeu, cei care, prin împlinirea poruncilor Evangheliei, pe de o parte, și prin mărturisirea lui Hristos chiar cu prețul vieții, pe de altă parte, au dobândit cununa sfințeniei și acest dar al facerii de minuni”, a spus Chiriarhul Buzăului și Vrancei.

Mănăstirea Dălhăuți este cunoscută prin faptul că aici se află o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În acest așezământ monahal, a viețuit Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, pomenit de Biserica noastră la 25 aprilie.

În prezent, obștea mănăstirii este formată din 18 maici și surori, stareță fiind monahia stavroforă Emanuela Enea, iar preot slujitor, Arhim. Teoctist Basarab.