Mănăstirea Ciolanu din județul Buzău și-a sărbătorit marți, 15 august 2023, hramul tradițional, închinat praznicului Adormirii Maicii Domnului. Bucuria obștii monahale și a credincioșilor a fost sporită de prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Ierarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitorii și viețuitorii cunoscutei mănăstiri buzoiene, trecuți la cele veșnice, în altarul de vară din curtea așezământului.
În soborul de clerici s-au aflat: arhim. Chiril Lovin, de la Mănăstirea Antim din București, fost stareț al Mănăstirii Ciolanu, protos. Veniamin Anghel, actualul stareț, pr. Ionuț-Cristian Vuță, consilier eparhial, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu, directorul Serviciului Colportaj al Eparhiei, pr. Petrică-Gabriel Roșu, de la Parohia „Sfântul Andrei” din Buzău, pr. George-Sabin Bogdan, de la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Odobești, și pr. Gabriel-Adrian Dinu, slujitor la Mănăstirea Ciolanu.
La sfârșitul slujbelor religioase, Arhiepiscopul Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură despre rolul deosebit pe care l-a avut Preasfânta Fecioară Maria după Înălțarea Domnului la cer și până la propria ei adormire, fiind în mijlocul Sfinților Apostoli și întărindu-i în misiunea încredințată lor de Fiul său.
„Cel mai mare praznic în cinstea Maicii Domnului face referire la sfânta sa adormire. Știm că anul bisericesc debutează cu un praznic închinat tot ei, anume nașterii sale, înțelegând că pelerinajul sau călătoria noastră duhovnicească în decursul unui an bisericesc se petrece sub acoperământul Maicii Domnului, care este și Maica noastră, a tuturor celor care am primit credința în Fiul lui Dumnezeu și Fiul ei. După Înălțarea Mântuitorului Iisus Hristos, Preacurata Fecioară Maria se afla în centrul colegiului apostolic. Toți Apostolii, în frunte cu Petru, se raportau la Maica Domnului ca la maica lor și îi cereau sfaturi. Ea a fost aceea care îi asista totdeauna cu sfintele rugăciuni. În discreție, în smerenie și cu ascultare desăvârșită față de Dumnezeu, ea se ruga pentru ca misiunea pe care Fiul ei a încredințat-o Sfinților Ucenici și Apostoli să aibă izbândă, în sensul răspândirii Evangheliei la toate neamurile din vremea aceea, și astfel să se dezvolte Sfânta Biserică întemeiată de Hristos Domnul prin jertfa de pe Crucea Golgotei și prin trimiterea Duhului Sfânt asupra Apostolilor în ziua Cincizecimii”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.