Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat duminică, 7 ianuarie 2024, în mijlocul credincioșilor focșăneni. Chiriarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii.

Împreună cu Înaltpreasfinția Sa au slujit: pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, pr. paroh Constantin Enoiu, pr. Ștefan Constantin, de la Parohia Golești I, și pr. George-Marian Lățcan, de la Parohia Valea Rea.

În cuvântul de învățătură rostit la sfârșitul slujbei, Părintele Arhiepiscop Ciprian a explicat că misiunea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul a fost aceea de pregăti începutul activității publice a Domnului nostru Iisus Hristos.

„La momentul Botezului Său, Mântuitorul Iisus Hristos – Care până la vârsta de 30 de ani a fost necunoscut – Se afla pe malurile râului Iordan tocmai pentru a-Și începe propovăduirea. Pentru a face acest lucru și ca oamenii să Îl asculte, avea nevoie de o recomandare. Iată, în mod paradoxal, Dumnezeu Cel Atotputernic avea din nou nevoie de ajutorul omului, dacă ne amintim și de acceptul dat de Preasfânta Fecioară Maria pentru zămislirea Fiului lui Dumnezeu, în vederea întrupării Sale. Vedem, așadar, cum Părintele ceresc, în înțelepciunea și în pedagogia Sa, a pregătit anumiți oameni pentru lucrarea Fiului Său: pe Sfânta Fecioară, pe de o parte, și pe Sfântul Ioan Botezătorul, pe de altă parte. Acesta din urmă devenise foarte cunoscut, respectat și chiar temut; nu exista în momentul acela o persoană mai respectată în poporul lui Israel decât Ioan, toți raportându-se la el ca la un om sfânt. Însemna foarte mult pentru Mântuitorul ca acest mare prooroc să Îl prezinte sau să Îl arate oamenilor”, a precizat Arhipăstorul Buzăului și Vrancei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Mixtă a Catedralei Unirii din Focșani, dirijată de diac. Ionuț Drilia.