Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, i-a vizitat duminică, 14 ianuarie 2024, pe credincioșii Parohiei Niculești din comuna buzoiană Vintilă Vodă. Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, răspunsurile la strană fiind date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
Soborul slujitorilor a fost format din: pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Daniel Florea, secretar în cadrul aceleiași protoierii, pr. paroh Ionuț Neacșu, pr. Liviu Pîrlog, de la Parohia Vintilă Vodă, și pr. Iulian Mocanu, de la Parohia Gura Dimienii.
În omilia rostită, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a subliniat sensurile duhovnicești ale pericopei evanghelice din Duminica a 29-a după Rusalii (Luca 17, 12-19), care ne prezintă minunea vindecării celor 10 leproși de către Domnul nostru Iisus Hristos.
„Doctorul prin excelență al sufletelor și al trupurilor noastre este Mântuitorul Iisus Hristos, Care vindecă întâi sufletul din moartea păcatului, apoi vindecă și trupul, așa cum a procedat cu cei zece leproși. Însă, atunci când suntem beneficiari ai milostivirii lui Dumnezeu, fie în plan personal, fie la nivel comunitar, trebuie să avem grijă să și mulțumim Părintelui ceresc. Să nu ne asemănăm celor nouă nerecunoscători, ci aceluia singur, samarinean de neam, care a îngenunchiat, L-a slăvit pe Dumnezeu și apoi a mulțumit Binefăcătorului său. Sfânta Liturghie, la care participăm în fiecare duminică și sărbătoare, este o slujbă de mulțumire, în primul rând, deoarece are în centrul ei Euharistia, care în limba greacă înseamnă «mulțumire», adică acea mulțumire pe care o aducem lui Dumnezeu, prin intermediul slujitorului Său din Sfântul Altar, pentru darul vieții, al sănătății și pentru toate celelalte daruri revărsate asupra noastră”, a explicat Ierarhul.
Biserica Parohiei Niculești datează din anul 1814, fiind construită pe locul altei biserici de lemn, adusă aici de la fostul schit Poteca.