În ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva, joi, 14 octombrie 2021, Catedrala Unirii din municipiul Focșani și-a sărbătorit ocrotitoarea spirituală. Cu ocazia hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în lăcașul de cult, după care a sfințit noul sediu al Protoieriei Focșani I.

Credincioși din întreg orașul Focșani și din împrejurimi au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, împreună cu un sobor de opt preoți și patru diaconi. În continuare, s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, trecuți la cele veșnice. Corul Psaltic Misionar „Sfântului Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața plină de smerenie și evlavie a Sfintei Cuvioase Parascheva, precum și despre descoperirea minunată a cinstitelor sale moaște, aduse la Iași în urmă cu 380 de ani, fiind o binecuvântare de la Dumnezeu pentru poporul dreptcredincios.

După încheierea slujbelor dedicate hramului Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a sfințit noul sediu al Protoieriei Focșani I. La eveniment au participat consilieri eparhiali, protoierei, preoți din protopopiat, oficialități locale și persoanele care au ajutat la construirea și dotarea imobilului.

Ierarhul i-a felicitat pe toți cei implicați în realizarea acestui proiect, oferindu-i părintelui protoiereu Aurel Boțan Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie”. De asemenea, domnului Petrișor Horeică, reprezentantul firmei care a ridicat edificiul, i-a acordat Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”.

La inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în anul 2016, s-a hotărât includerea sediului Protoieriei Focșani I într-un proiect de reparații capitale și refacere integrală a clădirii-anexe. În anii 2017-2018, prin osteneala fostului protoiereu, pr. Eduard-Daniel Bran, s-a demolat și s-a reconstruit clădirea-anexă, iar în urma unei expertize, s-a hotărât și demolarea sediului, deoarece structura era mult prea afectată pentru a mai putea fi consolidată.

În perioada 2018-2021, s-a construit sediul actual al Protoieriei, păstrându-se proporțiile vechii clădiri. Aceste lucrări au fost realizate prin strădania și cu purtarea de grijă a actualului protoiereu, pr. Aurel Boțan, prin contribuția Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a Consiliului Local Focșani, a Secretariatului de Stat pentru Culte și, îndeosebi, a parohiilor și mănăstirilor arondate.