Credincioșii Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din orașul Nehoiu și-au cinstit vineri, 23 aprilie 2021, ocrotitorul. În ziua hramului bisericii parohiale, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor format din părinți protoierei, slujitorii lăcașului de cult, precum și alți preoți din împrejurimi.

În predica adresată celor prezenți, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a evocat viața și curajul mărturisirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.

„S-a născut în Capadocia, într-o familie de creștini greci, care l-au educat frumos, și, așa cum era obiceiul vremii, a îmbrățișat de tânăr cariera militară. Rămânând orfan de tată la o vârstă fragedă, a plecat împreună cu mama sa în părțile Cezareei Palestinei, unde dețineau anumite proprietăți. Apreciat pentru abilitățile sale militare și, mai ales, pentru vitejia dovedită pe câmpul de luptă, a fost promovat ofițer superior chiar în garda imperială. În această ipostază, cu prilejul unei vizite a împăratului Dioclețian în Nicomidia, tânărul Gheorghe avea să-și dezvăluie identitatea de creștin, afirmând că era nu doar ofițer al armatei imperiale, ci și ostașul Împăratului ceresc Hristos, adică membru al Bisericii creștine. Fiind pus în situația de a-și arăta fidelitatea față de împărat, prin renunțarea la credința creștină, Sfântul Gheorghe a declarat în auzul tuturor, cu demnitate și fermitate, că este creștin și nu-L va trăda niciodată pe Dumnezeu, Cel ce S-a făcut Om din iubire față de oameni, pentru mântuirea lor. În ciuda tuturor încercărilor împăratului de a-l convinge să se lepede de Hristos, acesta a rămas statornic în mărturisirea dreptei credințe. Prin urmare, împăratul a poruncit să fie întemnițat și supus la chinuri groaznice. Văzând, însă, că acestea nu l-au vătămat, în cele din urmă, a pronunțat sentința decapitării, pedeapsa rezervată cetățenilor romani, ce a fost executată în ziua de 23 aprilie a anului 303; atunci a primit din partea lui Hristos cununa sfințeniei, prin mucenicie, viteazul ostaș Gheorghe, «purtătorul de biruință», care ne insuflă și nouă, astăzi, curajul mărturisirii credinței celei mântuitoare”, a reliefat Ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, trecuți la cele veșnice. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a oferit răspunsurile liturgice.