Intrarea în biserică a Maicii Domnului, sărbătorită de buzoieni

Cu prilejul sărbătorii Intrării în biserică a Maicii Domnului, credincioşii buzoieni au participat în număr mare, sâmbătă, 21 noiembrie 2015, la slujba de la Catedrala voievodală „Adormirea Maicii Domnului“ din municipiu. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de slujitori – preoţi şi diaconi.

Ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a vorbit despre semnificaţiile sărbătorii de pe 21 noiembrie, dar şi despre persoana şi sfinţenia Fecioarei Maria.

„După spusele Sfântului Grigorie Palama, care a avut o mare evlavie pentru Maica Domnului, aceasta s-a împărtăşit, în chip deplin, de harul Preasfântului Duh în Templul din Ierusalim, ca şi cum ar fi trăit realmente în rai. Nici nu se putea altfel, de vreme ce ea fusese aleasă ca să-L nască pe Hristos, Mântuitorul lumii. Aşadar, prin rugăciune, prin ascultare, prin smerenie, prin cercetarea Sfintelor Scripturi, pentru că ea a fost iniţiată de mică în cunoaşterea Scripturii Vechiului Testament, a ajuns să vorbească în rugăciune cu Dumnezeu şi, apoi, să fie vizitată de îngeri. Mai târziu, la vârsta de 15 ani, în cămara ei de rugăciune din Nazaret, în casa bătrânului Iosif, cel care a luat-o nu ca să-i fie soţie, ci ca să o aibă sub ocrotirea sa şi să-i ofere un statut social, când arhanghelul Gavriil a vizitat-o, ea nu s-a speriat, întrucât era familiarizată cu chipurile îngerilor şi vorbea cu ei în Templul din Ierusalim. De aceea, Sfânta Fecioară Maria a ajuns, încă înainte de zămislirea în pântecele ei a Mântuitorului Hristos, să fie asemenea îngerilor; şi pe bună dreptate, pentru că şi-a sfinţit viaţa mai mult decât putea să o facă oricare altă fiinţă de pe pământ“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Răspunsurile la strană a fost date de psalţii Catedralei voievodale. În cadrul Sfintei Liturghii, s-au făcut cereri speciale şi rugăciuni pentru pacea întregii lumi, în contextul ultimelor evenimente petrecute atât în ţara noastră, cât şi la nivel global.