Membrii Consiliului eparhial și cei ai Adunării eparhiale din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei s-au întrunit joi, 18 februarie 2021, în ședința anuală de lucru, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău. Lucrările s-au desfășurat sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian și au fost precedate de slujba de Te Deum, oficiată de un sobor de părinți consilieri eparhiali și diaconi.

În cadrul ședințelor celor două foruri bisericești au fost susținute, analizate și aprobate rapoartele generale anuale ale sectoarelor Administrației eparhiale și s-au trasat obiectivele pentru anul 2021. Documentele evidențiază principalele activități derulate, anul trecut, la nivelul județelor Buzău și Vrancea, pe plan pastoral-misionar, cultural-educațional, social-filantropic și administrativ-gospodăresc.

În 2020, Centrul Eparhial, protoieriile și parohiile au acordat ajutoare financiare și materiale (alimente, îmbrăcăminte, medicamente, produse igienico-sanitare, materiale de construcții) unui număr de 74.172 de beneficiari, valoarea totală a acestora ridicându-se la suma de 4.236.524 de lei.

Astfel, în perioada stării de urgență, au fost organizate acțiuni de sprijinire a 3.060 de persoane vulnerabile, pentru care s-a cheltuit suma de 341.426 de lei, iar 21 de elevi cu rezultate bune la învățătură au primit tablete performante pentru uz școlar, în sumă totală de 18.938 de lei.

Cu prilejul sărbătorii Crăciunului, au fost oferite daruri copiilor din toate parohiile, în valoare de 400.000 de lei, și au fost distribuite 850 de pachete cu alimente neperisabile familiilor nevoiașe, în cuantum de 36.700 de lei.

O altă componentă a activității sociale a Centrul Eparhial o constituie bursele acordate copiilor care provin din familii numeroase, cu posibilități materiale reduse. Fiecare dintre cei 120 de copii integrați în acest program a primit un sprijin financiar de 300 de lei, toate bursele însumând 36.000 de lei. De asemenea, 379 de familii defavorizate au beneficiat de ajutoare financiare, în valoare totală de 45.200 de lei.

Un proiect social important, demarat la începutul pandemiei, a constat în achiziționarea de materiale de construcție, în vederea finalizării lucrărilor de ridicare, amenajare și dotare a casei unei familii cu zece copii din satul Nenciu, comuna Vernești, județul Buzău. Suma totală alocată pentru această acțiune a fost de 71.702 lei.

Cele mai însemnate proiecte educaționale și catehetice din anul precedent au fost următoarele: concursul de scriere de eseuri și lucrări științifice pe tema pastorației părinților și copiilor, destinat elevilor seminariști, studenților sau absolvenților unui program de licență, master ori doctorat; programul de catehizare Sfintele Taine și ierurgiile în viața Bisericii, dedicat tuturor categoriilor de vârstă; proiectul catehetic Dăruind, vei dobândi!, implementat în perioada Postului Crăciunului, în 183 de parohii, rezultând un număr de aproximativ 2.893 de beneficiari – copii, adolescenți și tineri.

La finalul lucrărilor Consiliului eparhial și ale Adunării eparhiale, toți cei prezenți au vizionat filmul „Retrospectiva anului 2020, în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei”, realizat de Biroul Mass-media din cadrul Sectorului Cultural-educațional.