În prima duminică din perioada Triodului, 21 februarie 2021, credincioșii Parohiei buzoiene Cotorca au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitate. Chiriarhul a slujit împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, răspunsurile la strană fiind oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a evidențiat semnificațiile pasajului evanghelic al Dumincii a 33-a după Rusalii (Luca 18, 10-14), care ne prezintă Pilda vameșului și a fariseului, precizând că, înaintea lui Dumnezeu, nu au nicio importanță diferențele sociale determinate de bogăție sau demnități omenești, ci inima înfrântă și smerită, arătată în rugăciunea sinceră și curată.
„Mântuitorul Hristos ne îndeamnă, prin mesajele Sale evanghelice din ultimele duminici, în care a pus accentul pe pocăință și pe rugăciunea stăruitoare, să avem grijă ca, atunci când credem că ne-am făcut datoria față de Dumnezeu și Biserica Sa, să nu ne lăudăm niciodată cu aceasta și, mai ales, să îndepărtăm ispita de a-i judeca pe frații noștri, considerându-ne mai buni decât ei. Dimpotrivă, să ne însușim ceea ce mărturisim în rugăciunea rostită înainte de împărtășire: «Cred, Doamne, și mărturisesc că Tu ești cu adevărat Hristos, Fiul lui Dumnezeu Cel viu, Care ai venit în lume să mântuiești pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu»; cuvintele îi aparțin Sfântului Apostol Pavel (I Timotei 1, 15), dar ni le asumăm cu toții, atunci când dorim să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Fiecare în parte trebuie să se considere cel mai păcătos dintre oameni, în niciun caz cel mai virtuos, chiar dacă ar avea conștiința că a îndeplinit poruncile lui Dumnezeu și a făcut tot ce l-a învățat Biserica”, a reliefat Înaltpreasfinția Sa.
Biserica din satul Cotorca a fost ridicată din temelie în anul 1869. Lăcașul de cult a trecut, de-a lungul vremii, prin mai multe lucrări de consolidare și renovare, pictura sfântului lăcaș fiind restaurată între anii 1992-1993.