Duminica a 3-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci) a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii Parohiei Ciocârlia, Protoieria Buzău II. Aceștia au participat în număr mare la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de nouă preoți și diaconi, în biserica din localitate, aflată sub ocrotirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.
În omilia referitoare la textul evanghelic duminical (Marcu 8, 34-38; 9, 1), Ierarhul a explicat că fiecare dintre noi trebuie să-și asume crucea vieții și a suferinței până la capăt, așa cum Și-a asumat-o Mântuitorul Iisus Hristos.
„Este adevărat că, în Grădina Ghetsimani, a avut și El, ca Om, o clipă de poticnire, în fața chinurilor pe care urma să le îndure, rugându-Se: «Părintele Meu, de este cu putință, treacă de la Mine paharul acesta!», dar nu S-a oprit aici, ci a continuat îndată: «Însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiești» (Matei 26, 39). Deducem, așadar, că Domnul Hristos nu ne condamnă atunci când mai cădem sub greutatea crucii, deoarece suntem oameni slabi și neputincioși. Dacă Dumnezeu-Tatăl nu I-a răspuns la cerere, aceasta nu înseamnă, câtuși de puțin, că-L părăsise pe Fiul Său Cel iubit, deoarece întru El a binevoit mântuirea lumii (cf. Matei 3, 17). Tăcerea Părintelui era de fapt răspunsul că trebuie să-Și poarte crucea suferinței până la capăt. Oare n-ar fi putut să scape de primejdie, ca un Dumnezeu Atotputernic ce era? Ba chiar i-a spus ucenicului care tăiase cu sabia urechea unei slugi a arhiereului, în momentul în care gărzile templului au vrut să pună mâna pe El: «Ți se pare că nu pot să rog pe Tatăl Meu și să-Mi trimită acum mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri? Dar cum se vor împlini Scripturile, că așa trebuie să fie?» (Matei 26, 53-54). Mântuitorul știa că sosise ceasul să-Și dea viața preț de răscumpărare pentru mulți, motiv pentru care Și-a asumat pătimirile și crucea suferinței fără împotrivire”, a menționat Arhiepiscopul Ciprian.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul diacon Viorel Manole a fost hirotonit în treapta de preot, pe seama Parohiei Ziduri, Protoieria Râmnicu Sărat.
La final, părintele paroh Cristian Tănase a primit rangul onorific de sachelar, în semn de apreciere pentru lucrarea sa pastorală și edilitară.
Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.