Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a poposit duminică, 14 februarie 2021, în Parohia Aldeni din județul Buzău. Cu acest prilej, Ierarhul, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitate. Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În predica adresată celor prezenți la slujbă, Părintele Arhiepiscop Ciprian a explicat fragmentul evanghelic al Duminicii a 17-a după Rusalii (Matei 15, 21-28), evidențiind iubirea jertfelnică a femeii canaanence pentru fiica sa.

„Fiind mamă în sensul plenar al cuvântului, și-a iubit copilul cu întreaga ei ființă, apelând la toate mijloacele cunoscute în vremea aceea, pentru eliberarea lui de sub stăpânirea celui rău. Asistând neputincioasă la chinurile prin care trecea fiica sa, obligată de demon să se manifeste în chip irațional și violent, asemenea demonizatului din ținutul Gadarenilor (cf. Luca 8, 26-39), dacă n-ar fi iubit-o cu adevărat, poate că, la un moment dat, femeia ar fi cedat gândului de a o abandona, eliberându-se de povară. Cel puțin astăzi, mulți dintre noi ar proceda în acest fel, încredințând bolnavul unor așezăminte speciale, destinate persoanelor care suferă de boli cronice grave. Însă, pe vremea aceea, nu existau astfel de instituții sociale, pentru ocrotirea și tratarea celor suferinzi, mai ales a celor cu probleme psihice. Dimpotrivă, Sfânta Evanghelie ne dă informații că atât demonizații, cât și bolnavii de lepră erau excluși din comunitate și obligați să trăiască în locuri pustii, prin morminte, cerșind mila trecătorilor sau a rudelor. Această mamă, însă, nu și-a părăsit fiica; trăia în adâncul sufletului durerea provocată de suferința fiicei sale, tocmai pentru că se identificase cu aceasta. De aceea, când L-a întâlnit pe Mântuitorul, nu I-a zis: «Doamne, ajut-o pe fiica mea!», ci «Miluiește-mă sau ajută-mă pe mine!», căci durerea sufletească a mamei neputincioase în fața bolii cumplite a fiicei era mai intensă decât însăși suferința fizică a acesteia. Și, pentru că nimeni din neamul ei n-a putut s-o ajute, iubirea ei de mamă a determinat-o să-și îndrepte gândul spre Cel ce era cunoscut drept proorocul, învățătorul și vindecătorul Iisus din Nazaret”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La final, preotul paroh Ștefan Constantin i-a mulțumit Chiriarhului Buzăului și Vrancei pentru slujire și pentru binecuvântarea adusă credincioșilor din Aldeni, oferindu-i în dar o icoană a Maicii Domnului.