În Duminica a treia din Postul Sfintelor Paști (a Sfintei Cruci), 11 martie 2018, credincioșii Parohiei Merei, județul Buzău, au primit vizita arhipăstorului lor. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din localitate. Înainte de începerea slujbei, a avut loc ritualul scoaterii solemne și cinstirii Sfintei Cruci. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Angel Răzvan Dragomir, pe seama Parohiei Scurtești, Protoieria Buzău II, iar în treapta de diacon pe tânărul Dan Necula, absolvent de Teologie Pastorală.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre datoria creștinului de a-și purta crucea vieții personale.

„Când omul își asumă crucea suferinței cu frică de Dumnezeu, atunci ea va fi purtată cu mai multă ușurință, pentru că intervine în viața noastră Însuși Hristos, Cel care, ca om, Și-a dus crucea la propriu. Epuizat de atâtea bătăi și chinuri, S-a poticnit sub povara ei, însă, la un moment dat, I-a venit în ajutor Simon din Cirene, un reprezentant al oamenilor. Prin urmare, noi, ca urmași ai lui Simon Cirineanul, dacă ne poticnim uneori, să fim încredințați că, atunci când cerem ajutorul lui Dumnezeu, vine Hristos Domnul și ridică și El crucea vieții noastre, ajutându-ne să o purtăm până la capăt”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

Lăcașul de cult cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Merei a fost ridicat în perioada 1856-1858. De-a lungul anilor, sfântul lăcaș a trecut prin mai multe lucrări de consolidare și restaurare, ultimele fiind realizate în timpul păstoririi actualului paroh, Pr. Ștefan-Viorel Iordache.