De sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, luni, 29 iunie 2015, Mănăstirea vrânceană Sihastru şi-a sărbătorit ocrotitorii spirituali. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de slujitori – preoţi şi diaconi, pe un podium amenajat în apropierea bisericii din incinta aşezământului monahal pentru călugăriţe. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul“.

La final, s-a săvârşit o slujbă de pomenire pentru ctitorii mănăstirii, dar şi pentru monahia Teofana, trecută la cele veşnice, la începutul acestei luni, în urma unui grav accident rutier.

Vă mulţumesc şi vă felicit că, în această zi, aţi venit să îi cinstiţi pe cei doi mari Apostoli aici, la Mănăstirea Sihastru, ce reprezintă o oază de spiritualitate, de duhovnicie, pentru zona în care dumneavoastră trăiţi. Prezenţa frăţiilor voastre şi participarea la Sfânta Liturghie, în fiecare duminică şi sărbătoare, trebuie să constituie un prilej binecuvântat de rugăciune şi de meditaţie. Trebuie să pleci de aici, de la mănăstire, sau de la biserică, mai încărcat cu putere de Sus. Deschideţi‑vă inimile şi sufletele ca să intre Hristos, să se pogoare harul Sfântului Duh în sufletele dumneavostră, pentru că avem multă nevoie de ajutor de la Dumnezeu“, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul de învăţătură rostit după încheierea Sfintei Liturghii.

La sărbătoarea hramului a participat un număr impresionant de credincioşi, printre care mulţi copii îmbrăcaţi în costume populare.

Cu acest prilej, toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să se închine şi la o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeei.

Mănăstirea Sihastru a fost ctitorită, în anul 1748, de către boierul Sandu Şendrea şi călugărul sihastru Sebastian, cel dintâi stareţ al obştii monahale – de unde provine numele mănăstirii. Actuala biserică, având hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, datează din anii 1882-1891 şi a fost zidită pe locul unui locaş de cult mai vechi; între anii 1996-1997, s-a construit şi un paraclis cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“. În apropierea aşezământului monahal de la Sihastru, se află Schitul Oancea, care a fost întemeiat în anul 1932.