La Focşani au fost inaugurate, luni, 29 iunie 2015, un nou punct de lucru al Centrului de pelerinaje „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“, precum şi un magazin de cărţi şi obiecte bisericeşti. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei. La eveniment au participat consilieri eparhiali, protopopi, dar şi cei care au sprijinit renovarea şi amenajarea celor două spaţii.

Sediul din Focşani al Centrului de pelerinaje a fost aşezat sub ocrotirea „Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel“. Prin intermediul acestuia, credincioşii vrânceni pot vizita spre închinare, cinstire şi zidire duhovnicească locuri sfinte din cuprinsul României şi din alte ţări, precum Grecia, Sfântul Munte Athos şi Ţara Sfântă – Israel.

„Scopul centrelor de pelerinaje de pe lângă Eparhii nu este cel comercial, aşa cum am mai mărturisit şi cu alte prilejuri, ci unul misionar şi social. De aceea, ele îşi desfăşoară activitatea în cadrul Sectorului Social-filantropic şi misionar, întrucât pun accentul pe această necesitate pe care o simt creştinii noştri: de a întări coeziunea, comuniunea dintre ei, nu numai în spaţiul bisericii de parohie, acolo unde se adună în fiecare duminică şi sărbătoare, ci şi cu astfel de ocazii, care sunt extraordinar de eficiente şi care contribuie la apropierea dintre oameni, îi ajută să se reveleze unul celuilalt, să-şi împărtăşească reciproc experienţele de orice natură, îndeosebi cele duhovniceşti“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian.

Magazinul bisericesc inaugurat cu acest prilej pune la dispoziţia celor doritori cărţi şi obiecte de cult, veşminte liturgice, icoane şi cărţi pentru nevoile duhovniceşti ale credincioşilor.

„Dorim să îl felicităm pe părintele Bran Eduard, care, continuând lucrarea începută de predecesorul său, părintele Balica Valeriu, a dus la bun sfârşit o lucrare importantă, întrucât este de dorit ca, pe lângă fiecare protoierie, să existe un spaţiu amenajat pentru depozitarea obiectelor şi cărţilor bisericeşti, în vederea prezentării lor către preoţi şi către credincioşii mireni. Astfel, toţi cei care manifestă interes faţă de cartea religioasă în general, dar şi faţă de cărţile cu conţinut duhovnicesc, apoi, faţă de obiectele de cult mici, însă foarte importante, care nu trebuie să lipsească din nici o casă, vor avea posibilitatea să le achiziţioneze de la sursă, fără să apeleze la alte persoane, care nu cunosc specificul ortodox şi care, de multe ori, promovează pe piaţă obiecte de slabă calitate sau care nu sunt specifice Ortodoxiei“, a arătat Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.

Noul punct de lucru al Centrului de pelerinaje „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi magazinul de cărţi şi obiecte bisericeşti sunt situate în incinta Protoieriei Focşani I, pe Strada Leopoldina Bălănuţă, nr. 1.